Cwaniacka aukcja

• Autor wątku Autor wątku bblq9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bblq9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, kupiłem na tej aukcji przedmioty za 200zł:
Tibia 1KK PEWNIAK [Antica, Efidia, Beneva, Irmada] (6021792468) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jako że przedmioty są wirtualne ułatwię rozumienie aukcji:
100gp-10gr
100cc-100zł
1kk=100cc
Proszę o podpowiedź czy warto iść z tym na policje

Myslalem ze tu chodzi o 1kk za 15 zł a okazalo sie ze to 100gp za 15zl...

pisalem z nim mailowo przed zakupem, ale uzywal tylko slow "pakiet" "sztuka" daltego sie zastanawiam czy warto, nie podawał poprostu konkretnych kwot

Ostatnią edycję dokonał moderator:
źle napisałem w głównym poście, prosze sie nie sugerować tym: "100gp-10gr
100cc-100zł"

Nie gramy w gry, a z tego opisu NIC nie wynika. Opisz o co Ci chodzi.

Chodzi o to ze w Tibii GP to nic nie warta waluta, natomiast 100cc lub inaczej 1kk to już dużo. Niby juz na gorze jest napisane że pakiety Gold Coins a nie CC albo KK ale myślałem ze kupuje 1kk i czy mogę iść z tym na policję? Zastanawiam się bo towar dostałem zgodny z opisem ale czy ten opis jest w prawnie okej.

hak89 napisał:
Zgłaszałeś sprawę do allegro, bo tutaj jest forum prawne i ludzie nie znają się na grach.
Prosiłeś o możliwość zwrotu przedmiotu?

Sorry ale muszę to napisać, nie sprawdziłeś komentarzy przed zakupem za taką kwotę?
Informacje o Użytkowniku JarosOcw - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Właśnie mój błąd, o zwrot prosiłem ale sprzedający odmawia bo podobno może bo jest osobą prywatną. Ale czy ten opis podpada pod jakiś paragraf??

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o wprowadzenie w błąd tym, że w tytule przelewu napisano 1kk (co oznacza towar warty około 15 zł) czym zasugerował się kupujący. Natomiast już w opisie aukcji znajdujemy opis sprzedaży 100cc (towar posiadający wartość 1/10000 podanego w tytule aukcji towaru).

Sorry, ale nadal nic nie rozumiem. Dwie osoby piszą o tym co było do sprzedania i każdy z Was pisze dokładnie na odwrót. Jeden pisze, że 100cc to już coś, a drugi że to jest nic. I że 100cc to to samo co 1kk. Aukcja nie składa się wyłącznie z tytułu. Jeśli z całości opisu wynika, że kupił to co dostał to nie ma mowy o oszustwie.

Przeszukaj forum, było już o tym.

A na przyszłość. Jeżeli ktoś Ci oferuje coś wartego 100 złotych za 15 złotych, to to nie jest okazja, tylko przekręt.

Na dole aukcji jest dopiska ze pieniądze są sprzedawane w pakietach, gdzie jeden pakiet to 100 gp czyli w przeliczeniu na złotówki = NIC. Można się doczepić do tytułu aukcji gdzie jest napisane 1kk czyli 1 000 000 gp a to równowartość około 16 zł

Patrząc na opinie tego sprzedającego to nie jesteś jedynym, który coś źle zrozumiał. Ponad 20% negatywów - rzadkość. Co nie zmienia faktu, że aby mówić o oszustwie należy udowodnić sprzedającemu umyślność, czyli że celowo wprowadza w błąd a nie po prostu zrobił literówkę albo sam się pogubił w nazwach walut. W praktyce udowodnienie tego jest bardzo trudne.

Powrót