cyberbullying

• Autor wątku Autor wątku doska2525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doska2525

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jedna ze znajomych po kłótni zrobiła mi prześmiewcze konto na instagramie, tak zwany hatepage (sama nawet umieściła to w nazwie).
Wrzuciła dwa zdjęcia, jedno nie mam pewności skąd, ale na pewno jest albo z prywatnej korespondencji na messengerze/ze snapchata, a drugie wzięła z mojego prywatnego konta na instagramie, przerobiła i wrzuciła na hatepage. Oba zdjęcia ze złośliwymi, lekceważącymi dopiskami.
Zwróciłam uwagę w komentarzu, że jest to nielegalne, więc ona zaczęła mnie wyzywać (przypominam, że jest to konto publiczne).
Stworzenie tego konta przez nią było reakcją na zrobienie przeróbki jej zdjęcia przez mojego chłopaka, co również było reakcją na jej wcześniejsze konta i przeróbki w Naszą stronę. Wszystko do tej pory działo się w Naszym gronie (oprócz wcześniejszego konta, które mi zrobiła, ale nie mam dowodów, że to ona, więc nie mogę nic zrobić).
Na jakie paragrafy mogę się powołać? Co mogę z tym w ogóle zrobić?
Na razie planuję tylko rozmowę z rodzicami, jeżeli sprawa nie będzie ulegać zmianie, podejmę dalsze kroki, następująco dyrekcja szkoły i policja.
Jeżeli to ma znaczenie, dziewczyna ma 16, ja 18 lat.

Hmm faktycznie nieprzyjemna sytuacja. Jednak musisz odpowiedzieć sobie najpierw na kilka pytań.
1.Skąd pewność, że to właśnie ona? -jesteś w stanie uprawdopodobnić kto się pod ciebie podszywa?
2. Czy w jakiś sposób ci grozi/obraża?
3. Masz świadków?

Podszywanie się jak i groźby są oczywiście karalne. Jeżeli faktycznie kieruje je w twoją stronę-złóż zawiadomienie na policję. W przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa mają obowiązek znaleźć sprawcę- np nr ip. Jeśli, jednak dziewczyna udostępnia dalej zdjęcia, które sama świadomie upubliczniłaś na portalach społecznościowych (mimo iż tylko określonej grupie osób)-policja na pewno nic z tym nie zrobi.

Mimo wszystko na twoim miejscu "zachęciłabym" dziewczynę do przyznania się- koniecznie pisemnie np. mess, zrób screenshota, a następnie poinformowałabym rodziców o zaistniałej sytuacji, aby zgłosili sprawę dyrektorce. Jeśli będą dociekliwi i nie dadzą się zbyć, władze szkoły na pewno wyciągną jakieś konsekwencje-chociażby wezwanie rodziców dziewczyny do szkoły czy obniżenie zachowania na świadectwie.
Trzymam kciuki! Daj znać jak sytuacja się rozwinie.

1. Poznałam, że to ona po tym, jak nawiązała do przeróbki w opisie pod jednym ze zdjęć.
Na dodatek w komentarzu ze zwróceniem jej uwagi, napisałam jej imię, a ona nie zaprzeczyła, dalej, mówiła, że mamy usunąć jej przeróbkę. Są to więc trzy rzeczy wskazujące, że to ona
2. Publicznie - nazwała mnie p1zdą i napisała, że jestem nienormalna, prywatnie - bardzo różnie, ale tu ja też jestem niewinna, na dodatek wyzwiska z mojej jak i jej strony były dawno (prawie rok temu), więc o to się nie będę rozchodzić. (Prywatnie może robić co chce, nie zwracam na to uwagi, przeszkadza mi wynoszenie tego w publikę)
3.Tak, chłopaka, który był przy wszystkim i jego kuzyna (brat tej dziewczyny)

Dziękuję za kciuki i za pomoc :)

Powrót