Cyfra + Ultimo i pytanie o treść regulaminu

• Autor wątku Autor wątku jayaya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jayaya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam,

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na temat pewnej kwestii.

Skontaktowało się ze mną ULTIMO w sprawie rzekomego długu względem CYFRY +

Długu według mnie nie ma, ponieważ zawarłem umowę na okres 18 miesięcy i skończyła się ona ponad 3 lata temu więc nawet jeśli to się przedawnił, a poza tym wszystkie płatności zostały uregulowane i też taką odpowiedź przesłałem do ULTIMO.

W dniu dzisiejszym otrzymałem jednak informacje, iż umowa została rozwiązana dopiero 06.2012 i stąd powstał dług.

Celem wyjaśnienia, dokopałem się do regulaminu z 2010 roku w którym to podane zostało, że po okresie umowy minimalnej, jeśli nie zgłoszę sprzeciwu, zostaje ona przedłużona na okres nieokreślony, czego skutkiem było rozwiązanie umowy przez Cyfrę + i naliczenie długu.

Sęk w tym, że na dokumencie, który podpisałem (UMOWA O ABONAMENT w formie aneksu na jakąś tam promocję), nie mam takiej informacji, a jedynie informacja o 18 miesiącach obowiązywania tejże umowy.

Żadnych innych dokumentów oprócz tej umowy, jak i potwierdzenia zgodności danych nie podpisywałem.

Zdaję sobie sprawę, że zaraz posypią się komentarze mówiące, iż jestem udupiony itd. ( za które równie mocno dziękuję :) ) niemniej jednak, we wspomnianym regulaminie znalazłem taką wzmiankę :

§ 4. Opisane powyżej zasady, dotyczące czasu obowiązywania Umowy, jej przedłużenia i wypowiadania mogą być odmiennie uregulowane na warunkach promocyjnych. W takich wypadkach Abonent otrzyma zasady/Regulamin akcji promocyjnej.

I teraz pytanie - skoro w regulaminie jest zawarty taki paragraf to czy powoduje on, że w mocy jest dokument, który de facto podpisałem i który mówi o tym, iż obowiązuje umowa na 18 miesięcy i nie wspomina o żadnej zmianie umowy na czas nieokreślony po upływie tego okresu ?

Z góry dzięki za pomoc :)

Jedno krótkie pytanie czy przed upływem tych 18 miesięcy zostało złożone wypowiedzenie umowy?
Każda umowa na czas określony przechodzi automatycznie na czas nieokreślony chyba że zostanie wypowiedziana czyli jak to słusznie napisałeś:
Zdaję sobie sprawę, że zaraz posypią się komentarze mówiące, iż jestem udupiony itd. ( za które równie mocno dziękuję )

Jednak pociesze Cie jeżeli nie było sprawy w sądzie to dług jest najpewniej przedawniony, co nie znaczy że to koniec bo ultimo na pewno będzie próbować uzyskać nakaz zapłaty, ale to temat do działu windykacja :)

Z mojego punktu widzenia to dług jest przedawniony, bo umowa na 18 miesięcy zakończyła się w styczniu 2012 roku, jednak jak trafnie zauważyłeś, została sama z siebie przedłużona na czas nieokreślony i rozwiązana w czerwcu 2012 przez Cyfrę +.

Nie ukrywam, że cała akcja jest dla mnie kuriozalna, bo myślałem, że zawierając umowę na czas określonyas, zawieram ją na czas określony, a płacąc wszystkie zobowiązania względem umowy na 18 miesięcy temat został zamknięty.

Tak, czy siak, pytanie jeszcze odnośnie tego, o czym wspomniałem powyżej :

Czy w wypadku takiego zapisu w regulaminie, w mocy jest dokument, który podpisałem czyli umowa na 18 miesięcy i czy w tym momencie stosowanie regulaminu, którego nie podpisałem nie podchodzi pod stosowanie klauzuli niedozwolonej ?

W końcu podpisałem umowę w której nie ma mowy o przedłużeniu na czas nieokreślony, więc chyba coś mnie chroni, nieprawdaż ? :)

jayaya napisał:
Z mojego punktu widzenia to dług jest przedawniony, bo umowa na 18 miesięcy zakończyła się w styczniu 2012 roku, jednak jak trafnie zauważyłeś, została sama z siebie przedłużona na czas nieokreślony i rozwiązana w czerwcu 2012 przez Cyfrę +.

Tak jak pisałem wcześniej dług jest przedawniony o ile nie było po drodze żadnego nakazu zapłaty, jeżeli nie to pilnuj teraz listonosza i listów z sądu

jayaya napisał:
Nie ukrywam, że cała akcja jest dla mnie kuriozalna, bo myślałem, że zawierając umowę na czas określonyas, zawieram ją na czas określony, a płacąc wszystkie zobowiązania względem umowy na 18 miesięcy temat został zamknięty.

Pisałeś wcześnie że podpisałeś aneks a to nie nowa umowa tylko zmiana warunków umowy pierwotnej tam należny szukać informacji o wypowiedzeniu i terminie takowego złożenia

jayaya napisał:
Tak, czy siak, pytanie jeszcze odnośnie tego, o czym wspomniałem powyżej :

Czy w wypadku takiego zapisu w regulaminie, w mocy jest dokument, który podpisałem czyli umowa na 18 miesięcy i czy w tym momencie stosowanie regulaminu, którego nie podpisałem nie podchodzi pod stosowanie klauzuli niedozwolonej ?

W końcu podpisałem umowę w której nie ma mowy o przedłużeniu na czas nieokreślony, więc chyba coś mnie chroni, nieprawdaż ? :)

Tak ja wyżej napisałem to aneks nie umowa wiec po zakończeniu 18 miesięcy automatycznie się przedłożył na czas nieokreślony, Mało tego podpisując aneks potwierdziłeś że regulamin znasz :-D

Jeszcze jedno dekoder miałeś swój czy na wynajem?

Ostatnia edycja:
Teraz zwróciłem uwagę, że błędnie wspomniałem o tym aneksie.

Mam dwa dokumenty, jeden to sama umowa, a drugi to aneks dotyczący promocji.

Ani na jednym, ani na drugim nie ma mowy o przedłużeniu umowy na czas nieokreślony, a jedynie o tym, że umowa zawarta jest na okres 18 miesięcy.

Czy w związku z tym mogę odwołać się w jakikolwiek sposób prawny odnośnie tego problemu ?

btw. czy fakt, że firma Cyfra + z którą zawierałem umowę zmieniła nazwę na ITI Neovision S.A. i nie poinformowała mnie o tym ma tu jakikolwiek wpływ ?

Powrót