Cyfrowy Polsat LTE bez limitu z limitem

• Autor wątku Autor wątku Nikoguj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikoguj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, na początku września zakupiłem w ofercie "Smart Dom" telewizję, internet i telefon. Internet tak jak w ulotce 30 gb w różnych zasięgach (słabszych od LTE) a po wykorzystaniu, przez cały okres umowy bez ograniczeń danych i prędkości. Spytałem nawet sprzedawcę o co chodzi z tymi 30 gb, wytłumaczył mi że to dla mobilnych i że dla internetu do domu to nie dotyczy, bo po wykorzystaniu dalej będę miał maksymalną prędkość. Cały wrzesień wszystko pięknie śmigało (wykorzystałem 200 gb), a tak 10 października zwolnił mi internet do 5 megabitów na sekundę (wykorzystałem 110 gb). Myślałem że jakieś przeciążenie sieci lub coś w tym rodzaju. W środę 15 internet zwolnił do 0,5 megabita na sekundę co praktycznie uniemożliwia jakiekolwiek działanie. Zadzwoniłem do konsultanta powiedział mi że mogą zwolnić mi internet do 32 kilobitów na sekundę, zgodnie z regulaminem punkt 3 paragraf 4 mogę złożyć wniosek lub coś w tym rodzaju aby rozpatrzyli moją sprawę. Przyszło pismo, iż mogą to zrobić, pomimo tego że pan sprzedawca mówił mi, że będzie bez limitu przez całą umowę. Pojechałem do niego się zapytać o co chodzi, Pan zrobił wielkie oczy i powiedział że sam o tym nie wiedział.
Czy macie może jakieś wskazówki co mogę w takim wypadku zrobić?
Czy zakończenie umowy bez jakichkolwiek kosztów wchodzi w grę? Z winy sprzedawcy
Czy jestem skazany przez 2 lata przez 10 dni w miesiącu nie mieć internetu?
Link do regulaminu: http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-files/reg-repo/regulamin-promocji-internet-power-lte.pdf

Czy stan faktyczny jest zgodny z umową którą podpisałeś?

Tak :\ Chyba jestem na straconej pozycji, aczkolwiek w piśmie które mi przysłali napisano, że do umowy był dołączony regulamin co jest nie prawdą.

Witam.
Kurcze, mam to samo umowę podpisałem w lipcu tego roku. Wybrałem najdroższa opcję LTE bez limitu 89,90. Sprzedawca informował mnie że jeżeli korzystam z LTE nie będzie żadnych ograniczeń co do transferu i szybkości (szybkość uzależniona od warunków). W tej chwili mam transfer na poziomie 0,5 Mbs wcześniej było 20-30 Mbs. Dzwoniłem do BOK-u pani odpowiedziała mi że wykorzystałem zbyt dużo danych i oni wprowadzili mi ograniczenie 0,5 Mbs bo ponoć przeciążam sieć. Internet miał być bez limitów !. Czy mogą wprowadzić takie ograniczenia ? :mad: https://d1dmfej9n5lgmh.cloudfront.n...cp_internet_power_lte_20140603.pdf?1402041008

Ostatnia edycja:
rafal3010 napisał:
Witam.
Kurcze, mam to samo umowę podpisałem w lipcu tego roku. Wybrałem najdroższa opcję LTE bez limitu 89,90. Sprzedawca informował mnie że jeżeli korzystam z LTE nie będzie żadnych ograniczeń co do transferu i szybkości (szybkość uzależniona od warunków). W tej chwili mam transfer na poziomie 0,5 Mbs wcześniej było 20-30 Mbs. Dzwoniłem do BOK-u pani odpowiedziała mi że wykorzystałem zbyt dużo danych i oni wprowadzili mi ograniczenie 0,5 Mbs bo ponoć przeciążam sieć. Internet miał być bez limitów !. Czy mogą wprowadzić takie ograniczenia ? :mad: https://d1dmfej9n5lgmh.cloudfront.n...cp_internet_power_lte_20140603.pdf?1402041008

dodam jeszcze Paragraf 3 pkt 2. Wnioskuje z tego że jeżeli ściągnę pakiet danych o wadze 5 GB to mogę mi ograniczyć prędkość nawet do 32kbs bo przeciążam sieć. W umowie nie ma określonej ilości danych po jakiej mogą mi zmienić parametry transmisji danych. "Internet bez limitu" ?

LeszsekS napisał:
Czytaj 2. ust. 9. cytowanego w odnośniku regulaminu.

to tyczy się tylko 2G/3G ja korzystam tylko z LTE. Limit 30GB jest ustalony na 2G/3G

Ostatnia edycja:
rafal3010 napisał:
rafal3010 napisał:
[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
[/FONT]

Witam,
mam dokładnie ten sam problem co Pan z pierwszego postu.
Czy jest jakakolwiek możliwość odstąpienia od umowy bez płacenia grzywny ? :mad:

Zakupiłem dodatkową usługę "INTERNET LTE BEZ LIMITU". Mając pakiet premium mam możliwość korzystania np. z telewizji internetowej Ipla i HBO Go. W pakiecie mam 25GB internetu bez limitu prędkości a po jego wykorzystaniu prędkość spada do 20Mbps. Umowa została przygotowana z datą 05.01.2015r. a podpisana 08.01.2015r. więc okreś rezygnacji (7 dni) to 12.01.2015r.
Po 12.01.2015r. internet zaczął chodzić bardzo wolno...(używany wyłącznie do oglądania pakietów cyfrowego polsatu tj. ipla i hbo go. Zgłosiłem to powiedziano, że nie jestem w zasięgu LTE i dlatego (w zasięgu byłem). Zadzwoniłem ponownie to powiedziano mi, że am słaby sygnał i że mam dokupić antenę zewnętrzną. Dokupiłem zamontowałem i na drugi dzień prędkość spada do UWAGA - 20Kbps !!! To mniej niż 12 lat temu na neostradzie!!! Otwieranie stron jest niemożliwe nie mówiąc o korzystaniu z telewizji za którą płacę!!! Zadzwoniłem i powiedziano mi, że wykorzystałem limit transferu danych w internecie który jest nielimitowany i prędkość powinna spaść po 25GB do 20Mbps a nie do 20Kbps!!!
Poinformowano mnie, że w regulaminie jest informacja, że jak będę używał zbyt dużo...to operator może ograniczyć prędkość nawet do 32Kbps. Nie jest jednak określone co operator rozumie jako zbyt duże zużycie danych. Czy jeśli mam pakiet płatny tv (ipla i HBO Go) to czy nie jest jasnym, że zużycie internetu będzie duże? Złożyłem reklamacje i tyle. Brak odpowiedzi. Brak wsparcia. Odsyłany jestem do regulaminu.

Dodam, że na początku umowy miałem internet dochodzący nie do 150Mbps a max 12Mbps!!! Operator tłumaczy to tym, że to sieć radiowa więc nie gwarantują prędkości!
Transfer po którym ograniczono dostęp wynosił ok 50GB czyli 25GB więcej niż miałem podstawowego!!! Dodam, że abonament mam na 3 TV w pakiecie multiroom więc możliwym jest wykorzystanie pakietu 25GB nawet w jeden dzień a wynika to np. z oglądania filmów na 3 tv przez 3 osoby!!!

Czuję się oszukany! Czy mam prawo do zerwania umowy?

Nie znam treści regulaminu usługi ale od tego trzeba zacząć żeby dyskutować na ten temat. To primo.
Secundo, mobilny internet (bo raczej na pewno o tym jest mowa) jest jaki jest.
Wystarczy poczytać różne fora i komentarze żeby posiąść informację, że przygoda z tego rodzaju usługą świetnie się zaczyna i szybko się kończy.
Wpierw mamy 100-150 Mbit/s a potem (po wykorzystaniu limitu transferu) mniej niż 15 lat temu.
Tylko regulamin usługi może wyjaśnić, czy usługa jest zgodna z umową czy nie.

Taka ciekawostka.
Są umowy na internet LTE bez limitu transferu, ale gdy "szczęśliwy" posiadacz tej usługi przekroczy jakiś magiczny próg transferu na miesiąc zostaje mu odebrana szybkość LTE i zmniejszona nie na 20 lub 2 Mbit/s a poniżej 1 Mbit/sek co przy ciężkości obecnych stron internetowych korzystanie z netu staje się wręcz niemożliwe.
Oczywiście moje informacje są pozyskane z drugiej ręki więc trudno mi wyrokować jak jest naprawdę, ale wielość podobnych informacji daje przeświadczenie że mamy do czynienia z rzeczywistością a nie konfabulacją.

W pakiecie mam 25GB internetu bez limitu prędko
Dosyć sprytny zapis bo można zrozumieć to na opak, że mamy internet bez limitu transferu gdzie jednak ten limit jest ograniczony do 25 GB danych i po tytule tematu widzę że tak to właśnie zostało zrozumiane czyli na opak.

Ostatnia edycja:
Ludzie często nabierają się na to, że po wykorzystaniu podstawowego transferu internet staje się nielimitowany a w praktyce tak nie jest. Cyfrowy polsat to cwane bestie i wiedzą jak nakręcić klienta na zakup usługi. Internet nielimitowany staje się limitowany z tym, że ja uważam iż jeżeli coś jest nielimitowane to nie podlega limitom, czyli tak tak naprawdę przeciążeniom spowodowanym zbyt intensywnym korzystaniem z internetu.

Widzę, że osoba której odpowiedziałem wyrejestrowała się z forum.
Albo zrozumiała swoją naiwność albo prawda ją wyprowadziła z równowagi.

Kerimus napisał:
Nie znam treści regulaminu usługi ale od tego trzeba zacząć żeby dyskutować na ten temat. To primo.
Secundo, mobilny internet (bo raczej na pewno o tym jest mowa) jest jaki jest.
Wystarczy poczytać różne fora i komentarze żeby posiąść informację, że przygoda z tego rodzaju usługą świetnie się zaczyna i szybko się kończy.
Wpierw mamy 100-150 Mbit/s a potem (po wykorzystaniu limitu transferu) mniej niż 15 lat temu.
Tylko regulamin usługi może wyjaśnić, czy usługa jest zgodna z umową czy nie.

Taka ciekawostka.
Są umowy na internet LTE bez limitu transferu, ale gdy "szczęśliwy" posiadacz tej usługi przekroczy jakiś magiczny próg transferu na miesiąc zostaje mu odebrana szybkość LTE i zmniejszona nie na 20 lub 2 Mbit/s a poniżej 1 Mbit/sek co przy ciężkości obecnych stron internetowych korzystanie z netu staje się wręcz niemożliwe.
Oczywiście moje informacje są pozyskane z drugiej ręki więc trudno mi wyrokować jak jest naprawdę, ale wielość podobnych informacji daje przeświadczenie że mamy do czynienia z rzeczywistością a nie konfabulacją.

Dosyć sprytny zapis bo można zrozumieć to na opak, że mamy internet bez limitu transferu gdzie jednak ten limit jest ograniczony do 25 GB danych i po tytule tematu widzę że tak to właśnie zostało zrozumiane czyli na opak.

25 gb to jest szybkość LTE, po wykorzystaniu pakietu 25 gb internet działa z prędkością do 10mb/s i jest "nielimitowany" jednak kto nadużywa nielimitowanego internetu powoduje, że takowy staje się limitowany i operator ogranicza szybkość internetu a więc nakłada limit uzasadniając to troską o prawidłowe działanie łącza- bywa, że gdy wykorzystamy 25 gb pakietu a poza tym jeszcze 4 gb to takowy limit jest nakładany, ale nigdy nie wiadomo kiedy dojdziemy do progu spowolnienia szybkości. W umowie jest wszystko napisane tak więc kto naiwny to się nabiera nieświadomie a kto świadomy to daje robić z siebie idiotę jak ja hehe i tyle w temacie :)

xsunnyx napisał:
25 gb to jest szybkość LTE,

Nie, to jest ilość danych.

Kerimus napisał:
W pakiecie mam 25GB internetu bez limitu prędko
Dosyć sprytny zapis bo można zrozumieć to na opak, że mamy internet bez limitu transferu

Nawet rozumiejąc ten zapis prawidłowo - że chodzi o brak limitu prędkości a nie o brak limitu danych - klienci są moim zdaniem wprowadzani w błąd. Przecież internet w sieci LTE, mimo że bardzo szybki (max 150Mb/s) to jednak ma również limit! Więc jak coś ma limit, to jak można nazwać że jest bez limitu?

art009 napisał:
Nie, to jest ilość danych.

Niewłaściwie się wyraziłem, chodziło mi o to, że 25 gb to limit danych a szybkość internetu do czasu jego wyczerpania jest w standardzie LTE po tym szybkość internetu spada do 10 mb/s i internet jest nielimitowanie limitowany ;)

Dokładnie... Przydałbym się gdzieś jakiś zapis co do fałszywej reklamy.

Powrót