Cyfrowy Polsat windykacja

• Autor wątku Autor wątku xsunnyx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xsunnyx

Użytkownik
Odpowiedzi
63
W 2011.07.11 zawarłem umowę z cyfrowym polsatem na okres 24 miesięcy+4 miesiące bezpłatnego korzystania z tv czyli okres 24 miesięcy zaczął płynąć od 2011.11.11 jednak przed tym okresem musiałem wyjechać za granicę i moja była dziewczyna zobowiązała się do płacenia abonamentu jednak tego nie robiła. Po okresie darmowym-4 miesięcy nie wpłaciła ani razu żadnej kwoty abonamentu. Wczoraj otrzymałem pismo, że sprawa trafiła do windykacji z długiem 1200 zł z czego przypuszczam, że ok 500 zł to jest kara za niezwrócony dekoder. Pytanie jest takie: Czy w moim przypadku obowiązuje przedawnienie długu skoro od okresu wymagalności minęły już ponad 3 lata?
Czy mam zwracać dekoder- czy fakt zwrotu dekodera nie będzie formą przyznania się do długu?

Proszę o pomoc.

Witam, dostałem z sadu Stawiennictwo osobiste obowiazkowe, w charakterze strony o zapłatę!Pomocy!Sprawa toczy się jeszcze jeszcze od 2012r z Cyfrowym Polsatem-Revenue Niestanndaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty!.Co mam robić?

xsunnyx napisał:
W 2011.07.11 zawarłem umowę z cyfrowym polsatem na okres 24 miesięcy+4 miesiące bezpłatnego korzystania z tv czyli okres 24 miesięcy zaczął płynąć od 2011.11.11 jednak przed tym okresem musiałem wyjechać za granicę i moja była dziewczyna zobowiązała się do płacenia abonamentu jednak tego nie robiła. Po okresie darmowym-4 miesięcy nie wpłaciła ani razu żadnej kwoty abonamentu. Wczoraj otrzymałem pismo, że sprawa trafiła do windykacji z długiem 1200 zł z czego przypuszczam, że ok 500 zł to jest kara za niezwrócony dekoder. Pytanie jest takie: Czy w moim przypadku obowiązuje przedawnienie długu skoro od okresu wymagalności minęły już ponad 3 lata?
Czy mam zwracać dekoder- czy fakt zwrotu dekodera nie będzie formą przyznania się do długu?

Proszę o pomoc.

Zależy kiedy Ci wypowiedzieli umowę .

gocha1213 napisał:
Witam, dostałem z sadu Stawiennictwo osobiste obowiazkowe, w charakterze strony o zapłatę!Pomocy!Sprawa toczy się jeszcze jeszcze od 2012r z Cyfrowym Polsatem-Revenue Niestanndaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty!.Co mam robić?

Jak obowiązkowe to trzeba się stawić.

Poza tym twój post nic nie wyjaśnia poza tym że masz iść do sądu.

Więc jakiej pomocy oczekujesz?

Przedawnienie zaczyna się od momentu wymagalności , czyli od 1 nie zapłaconej faktury, a skoro twierdzisz że twoja Ex nie zapłaciła żadnej raty , możesz wnieść ten zarzut w pózniejszym etapie gdy sprawa będzie już w sądzie.

Roszczenia z rachunku telefonicznego oraz inne związane z umową z operatorem przedawniają się z upływem 3 lat od daty wymagalności.

Witam.Nie wiem jak mam się do tego wezwania przygotowac.Czytałem ze mam wniesc zarzut przedawnienia tylko nie wiem w jakiej formie to zrobic czy pisemnie czy słownie podczas stawiennictwa?

odniosę się jeszcze do pytania gocha1213..
Jeżeli moja sprawa trafiła do windykacji i jest już przedawniona z mojego punktu widzenia to mam pisać jakieś pisma do windykacji, sądu że dług jest przedawniony czy mam czekać aż cyfrowy polsat założy sprawę w sądzie i wtedy podczas rozprawy mam wnieść zarzut przedawnienia?

Zarzut przedawnienia podnosisz w sądzie w sprzeciwie bądź odpowiedzi na pozew.
Pisanie do windykacji czy samodzielnych pisemek do sądu bez związku ze sprawą nie ma sensu.

A jeżeli sprawa trafi do komornika (zostanie zorganizowana sprawa zaocznie, o czym nie będę wiedział) i sam komornik zacznie nachodzić mnie i grozić zajęciem mienia?

xsunnyx napisał:
A jeżeli sprawa trafi do komornika (zostanie zorganizowana sprawa zaocznie, o czym nie będę wiedział) i sam komornik zacznie nachodzić mnie i grozić zajęciem mienia?

Najpierw sprawa musi trafić do Sądu który Cię o tym fakcie powiadomi.

Musisz pilnować poczty przychodzącej do Ciebie.

Ja na Twoim miejscu zarejestrowałbym się jeszcze na stronie e-sądu bo to tam firmy windykacyjne najczęściej ubiegają się o nakazy.

Trzeba być ostrożnym bo nigdy nie wiadomo czy inpost nie zgubi gdzieś listu.

Niedawno przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej z prośbą o zwrot dekodera o wartości 600 zł. Napisali, że zwrot i dług wynikający z niepłacenia abonamentu są oddzielnie traktowane. Czy jeżeli zwrócę ten dekoder nie będzie to przyznanie się do długu?

Powrót