cytat z wiersza na pocztówkach

• Autor wątku Autor wątku lisio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lisio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Miło zawsze zacząć od pierwszego postu...

Spotkałem się z sytuacją otrzymania pocztówki z zacytowanymi słowami (złotą myślą) Przełożonej Zakonu Sióstr..., wydawnictwo takie jest w kolporotowane m.in. w księgarniach, kościołach itp. Wiem że zakon ma prawo do wykorzystywania takowych słów swojej Przełożonej.

Chciałbym wyjaśnić kwestię cytowania fragmentów wierszy, złotych myśli innych autorów np. Kochanowskiego czy też P. Szymborskiej na pocztówkach, ponieważ myślałem swego czasu o dystybucji (sprzedaży) swoich fotografii (pocztówek), i przy okazji pomyślałem o cytatach odpowiadających charakterowi zdjęcia.

Pozdrawiam
Lisio

Witaj,

zapoznaj się z tym wątkiem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Czyli mógłby być uprawnionym cytat zamieszczony na pocztówce, o ile spełniałby on podrzędną, uzupełniającą rol w stosunku do całości pocztówki... Odrębną kwestią byłoby to, czy dany utwór, który chce się cytować, posiada ochronę prawno-autorską. Utwory drobne, jak wiersze, aforyzmy, fraszki, itp. ochronę posiadać będą (o ile nie nastąpiło wygaśnięcie praw autorskich), zaś co do złotych myśli - tu już niekoniecznie - kwestia, czy powiedzenie takie spełnia wymogi ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - trzeba pamiętać, że ustawa nie chroni idei, myśli, etc. a FORMĘ utworu (tu wypowiedzi)...

Powrót