Cytowanie treści z innego źródła i prawa autorskie w internecie

• Autor wątku Autor wątku Garbeiter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Garbeiter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Pewnie temat był już poruszany w takiej bądź podobnej formie, ale że nie do końca mogłem znaleźć więc zapytam.
Chciałbym założyć stronę internetową o treści informatycznej (wieści, newsy o komputerach itd itp).
Jeśli jakiś inny, podobny serwis wrzuci kilku-zdaniową wiadomość na swoją stronke, że Intel wypuszcza nowy procesor,
to jeśli ja chciałbym podać taką samą informacje na swojej stronie, to co mogę w tym momencie zrobić? Ile mogę zacytować?

Rozumiem, że przy tym musiałbym podać jej źródło. (bo chyba całej treści zacytować i wstawić źródło to nie mogę :) ?.
Na ile musiałbym zmienić treść abym mógł ją wstawić jako swoją, a tylko podpisać na dole źródło: 'jakas_stronka.pl'

Jeśli ktoś by mnie bardziej oświetlił w tym temacie to byłbym wdzięczny, pozdrawiam.

Witam,

wygląda to więc na to, że pańska strona będzie miała charakter prasy i powinna być raczej zarejestrowana jako tytuł prasowy, zgodnie z ustawą o prawie prasowym. Wtedy mógłby Pan korzystać z Art. 25 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w zakresie zamieszczania czyichś informacji w zakresie dozwolonego użytku chronionych utworów.

Proszę poczytać też temat przyklejony http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html, są tam również akapity opisujące Pańską sytuację, jeśli strona nie byłaby prasą.

Powrót