Czas na wydanie decyzji przez ZUS o świadczeniu rehabilitacyjnym

• Autor wątku Autor wątku pysiorek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysiorek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja mama była na komisji 25.06.2010. Dowiedziała się, że świadczenie rehabilitacyjne zostanie przyznane, ale nie podali jej daty od kiedy. ZUS ma problem z ustaleniem tej daty, ponieważ mama miała kilkudniową przerwę w zwolnieniach lekarskich, wystawionych z ta sama jednostką chorobową. Jaki termin od komisji lekarskiej ma ZUS na wydanie decyzji od kiedy przyznane jest świadczenia rehabilitacyjne? Czy to jest 30 dni? Jeśli tak to w jakiej ustawie jest o tym mowa? Czy ZUS ma obowiązek wypłacić zaległe świadczenie wraz z odsetkami?
Proszę o odpowiedź.

Witam,mam podobny problem:( 15luty2012roku,to mój 182-gi dzień pobytu na L-4.Wraz z pracodawcą sprostaliśmy wymaganiom-złożyliśmy dokumenty do ZUS-u o zasiłek rehabilitacyjny i zaczęło się:( jedna komisja!,druga komisja! listonosz dostarczył mi ORZECZENIE!-"zdolny do(....)",ale to tylko orzeczenie,muszę mieć w ręku decyzję ZUS-u.Czekam na nią od 16lutego do chwili pisania tego postu,to dwa bite miechy=nerwów,stresu,biedy i bezradności.Czego mogę się spodziewać?,czy po tak długim czasie mogę usłyszeć:zasiłku rehabilitacyjnego NIE przyznano.:mad: oczekiwanie na śmierć,jest gorsze od niej samej.Bardzo proszę o pomoc,czy będę smutny,czy wesoły,ale bardziej dokształcony.Dziś założyłem konto,jestem początkującym forumowiczem,wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam:D

Cytat:
"listonosz dostarczył mi ORZECZENIE!-"zdolny do(....)",ale to tylko orzeczenie,muszę mieć w ręku decyzję ZUS'
Koniec cytatu:
Masz już odpowiedz -- ZUS przyznaje swiadczenie na podstawie orzeczenia lekarza orzecznika. Decyzja jest Ci potrzebna rtlko w przypadku odwołanie do "Sądu
Pracy i Ubezpieczen"

Ostatnia edycja:
Powrót