Czas naprawy gwarancyjnej - czy istnieje jakis okreslony termin naprawy?

• Autor wątku Autor wątku zenekm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenekm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, kupiłem część potrzebną do funkcjonowania skrzyni biegów w samochodzie, część działała około 2 msc i potem powrócił problem znany przed wymianą. W związku z tym oddałem część do sprzedawcy, chciałem zrobić to na podstawie paragonu(który od niego dostałem) i żeby część była wymieniona z tytułu niezgodności towaru z umową, sprzedawca jednak nie pozwolił mi na to, ponieważ uważał, że on nie ma pewności czy część jest zepsuta i jeżeli teraz wymieni mi na nową, a starą odeśle do producenta to może zostać z używaną częścią jeżeli okazałoby się, że część jest sprawna.

Powiedziałem, ok rzeczywiście może masz racje, dlatego zgodziłem się aby on oddał to na gwarancję do producenta i teraz powstaje mój problem. Część oddałem ponad miesiąc temu, a sprzedawca co chwile częstuje mnie tekstem, że no w serwisie sobie sprawdzają i nie wie ile jeszcze to potrwa.

Stąd kieruję moje pytanie do Was użytkownicy, czy jest jakiś określony termin w którym ta gwarancja musi zostać wykonana? Czy on sobie może tak mówić, że wysłał, a ta naprawa może trwać 5 lat i nic nie mogę zrobić?
Na stronce konsument.gov.pl przeczytałem, że:
Reklamacja powinna być załatwiona w rozsądnym czasie, z uwzględnieniem rodzaju towaru i celu jego nabycia. Kolejnym kryterium jest tak szybkie naprawienie rzeczy, by nie narażać klienta na znaczne niedogodności.
I jest to tak wspaniale sformułowane, że nic z tego nie wynika. Czy to, że samochód stoi ponad miesiąc w warsztacie i nie mogę nim jeździć(część jest niezbędna do funkcjonowania auta) jest wystarczającym powodem aby uznać, że zostałem "narażony na znaczne niedogodności" i czy mogę żądać odstąpienia od umowy, wydania części z powrotem(nowej, niewadliwej), czegokolwiek?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Obowiązują Cię zapisy w karcie gwarancyjnej.

Nie posiadam karty gwarancyjne(nigdy jej nie miałem), otrzymałem tylko paragon i ten paragon był moją podstawą do reklamacji u sprzedawcy(nie producenta)

Powrót