Czas odpowiedzi na reklamacje

• Autor wątku Autor wątku adam_suchy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_suchy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć jaki jest, o ile jest, ustawowy czas odpowiedzi na reklamacje, jaka ustawa to określa.
Drugie pytanie, czy jest ustawa regulująca co się dzieje w razie braku takiej odpowiedzi?
Słyszałem opinię, że w razie braku odpowiedzi na list polecony, również przesyłką poleconą w ustawowym okresie, reklamacje można uznać za rozpatrzoną na swoją korzyść. Nie mogę znaleźć nigdzie czegoś podobnego, dlatego proszę o odpowiedź i ustawę, w której jest to zawarte.
Chodzi o pismo reklamacyjne do firmy windykacyjnej wystosowane przez osobę fizyczną.
Z góry dziękuje za odpowiedzi

[cytat="adam_suchy"]
...........Słyszałem opinię, że w razie braku odpowiedzi na list polecony, również przesyłką poleconą w ustawowym okresie, reklamacje można uznać za rozpatrzoną na swoją korzyść......
[/cytat]
Termin 14 dni z ustawy konsumenckiej ale dotyczy sprzedaży towarów przez przedsiębiorców na rzecz konsumentów (osób fizycznych)

[cytat="adam_suchy"]........Chodzi o pismo reklamacyjne do firmy windykacyjnej wystosowane przez osobę fizyczną.
[/cytat]

I nie ma to zastosowania do tej sytuacji. Chyba że coś kupiłeś od tej firmy windykacyjnej 8)

Powrót