Czas podziału pieniędzy z licytacji

• Autor wątku Autor wątku Lokuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Jestem z mężem po rozwodzie, jednak mieszkam w jego mieszkaniu (sama z dziećmi). Mąż ma wysokie długi alimentacyjne, plus mniejsze długi w kilku innych instytucjach nie dało rady inaczej tego z niego ściągnąć jak poprzez licytację ww. mieszkania. Licytacja miała już miejsce, z tego co wiem, osoba która je wylicytowała dostała już z sądu zaświadczenie o przybiciu, a niedługo (ok. miesiąca) ma otrzymać akt własności na mieszkanie. Dostałam juz odpowiednie pisma, dzwoniłam do komornika i powiedział, że jeżeli inni wierzyciele nie wniosą zażaleń to własność sądownie przejdzie na nowego właściciela za ok. miesiąc.
I tutaj pojawia się pytanie, ile może trwać rozdział pieniędzy z licytacji? Chciałabym je uzyskać jak najszybciej, bo z otrzymanych pieniędzy (jestem jedną z wierzycielek) chciałabym zakupić inne mniejsze mieszkanie. Komornik powiedział, że wszystko zależy od sądu, i może to różnie potrwać.
Tutaj pytanie, czy mniej więcej z doświadczenia ktoś mógłby udzielić odpowiedzi ile ta procedura może potrwać? Nie ukrywam, że zależy mi na czasie, czy można to jakoś przyspieszyć?
Dziękuję za pomoc.

wątpię, że można to przyspieszyć bo akurat w opisywanym przypadku wszystkim zależy na pieniądzach-Tobie, komornikowi i nowemu właścicielowi, więc każda strona pilnuje, żeby było jak najszybciej ;)

trzeba tylko mieć nadzieję, że nikt nie będzie skarżył

Tak jak powiedział przedmówca w polskiej egzekucji wierzyciel nie ma możliwości w żaden sposób przyspieszyć procesu wejścia w posiadanie nabywcy, natomiast dłużnik ma wiele możliwości, aby ten proces przedłużyć nawet o wiele miesięcy. Nowy projekt ustawy pokazał, że dłużnik dla państwa jest ważniejszy, niż wierzyciel.

W twoim przypadku największą niewiadomą jest sąd. Proponuję tam skupić swoje siły, regularnie dzwoniąc lub odwiedzać i pilnować, czy postanowienie się uprawomocniło, czy nabywca był wzywany o zapłatę reszty kwoty, czy pieniądze już wpłacił, czy komornik był wzywany przez sąd do sporządzenia projektu planu podziału i czy sąd go zatwierdził. Sądy mają tendencję działać trochę szybciej dla bardziej upierdliwych stron. Jeżeli natomiast zaczną wpływać do sądu skargi, to już nic z tym nie zrobisz.

Skoro nabywca licytacyjny ma uzyskać lub już uzyskał przysądzenie własności to znaczy że wpłacił pozostałą część ceny nabycia. Z chwilą wpłaty pozostałej ceny nabycia sąd powinien bezzwłocznie zlecić komornikowi sporządzenie projektu plan podziału (stare przepisy). Proszę zapytać w sądzie czy takie polecenie sąd komornikowi już wydał. KPC, poprzednie brzmienie:

Art. 1035. Niezwłocznie po złożeniu na rachunek depozytowy sądu sumy ulegającej podziałowi komornik sporządza projekt planu podziału sumy uzyskanej z egzekucji i przedkłada go sądowi. W razie potrzeby sąd wprowadza do planu zmiany i uzupełnienia; w przeciwnym wypadku plan zatwierdza.

A zatem nie ma potrzeby oczekiwania na przysądzenie własności aby zacząć projektować plan podziału.

Ostatnia edycja:
NieAndrzej napisał:
Nowy projekt ustawy pokazał, że dłużnik dla państwa jest ważniejszy, niż wierzyciel.
.

Mozesz przytoczyc miejsca w tym projekcie, ktore o tym swiadcza? Kiedy ustowa idzie pod glosowanie?

Powrót