Czas pracy , ubranie robocze .

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 898
Witam
Temat pewnie znany.
Praca 8:00-16:00, do lutego nie było ubrań roboczych , wszyscy pracownicy pracowali w prywatnych ubraniach .
W marcu pracodawca wprowadził ubrania robocze ( zewnętrzna firma , ubrania, pranie, itd.) praca na magazynie.
Pracownicy przebierają się przed 8:00 tak by zacząć prace o równej 8:00
Schodzą do szatni 4-5 minuty wcześniej by się przebrać , pracodawcy się to nie podoba , twierdzi że mamy kończyć pracę o 16:00 i wtedy mogą iść się przebrać.
W ubraniu roboczym iść do domu nie wolno, jest zakaz .
Szukam regulacji prawnych w tym temacie , czy przebieranie ma być w godzinach pracy i na prawdę co artykuł to inne opinie.
Po zebraniu i nerwowej dyskusji (pracownicy twierdzili że nie mają określonego miejsca pracy ) pracodawca ustali miejsca zbiórki o 8:00 oraz o 16:00 , co w praktyce oznacza że kończymy pracę zbiórka a kierownik po sprawdzeniu że nikt się nie przebrał za wcześnie , pozwala iść się przebrać .
Zbiórka w najdalej umiejscowionym miejscu od szatni (pewnie na złość)
Czy taka praktyka może mieć miejsce ?

damian xxx napisał:
Praca 8:00-16:00,
Taki powinien być faktyczny czas pracy. Pracownik powinien udać sie do szatni dopiero kiedy zegar wskaże równo godzinę 16.
Pracownik powinien tak przyjść do pracy, na tyle wcześniej aby mógł sie przebrać w odpowiedni strój i punkt 8.00 być na swoim stanowisku pracy - w tym temacie przepisy są jasne
damian xxx napisał:
W ubraniu roboczym iść do domu nie wolno, jest zakaz
To decyzja pracodawcy i jak najbardziej uważam ,że słuszna
damian xxx napisał:
Szukam regulacji prawnych w tym temacie , czy przebieranie ma być w godzinach pracy i na prawdę co artykuł to inne opinie.
Przepisy sa jasne , czasem pracy jest czas kiedy pracownik jest w dyspozycji pracodawcy , jednym słowem gotowy do jej wykonywania , pracownik w szatni gotowy nie jest
Oczywiście każdy pracodawca może pewne sprawy uregulować inaczej niż przewiduje to KP w Regulaminie Pracy , tzn. z korzyści dla pracowników i czas przebierania wliczać do czasu pracy
damian xxx napisał:
Po zebraniu i nerwowej dyskusji (pracownicy twierdzili że nie mają określonego miejsca pracy )
Miejsce pracy określone powinno być w umowie o prace.
Tu pewnie jest mylone pojęcie , wam chyba chodzi o miejsce waszego stanowiska pracy
Pozostaje założyć Związki Zawodowe i wtedy pewne sprawy być może uregulujecie na wasza korzyść

Brak ubrań roboczych powinien być zgłoszony do PIP w swoim czasie - pracownik powinien je mieć , albo pracodawca za używanie własnej odzież powinien wypłacać ekwiwalent

cologniola napisał:
Brak ubrań roboczych powinien być zgłoszony do PIP w swoim czasie - pracownik powinien je mieć , albo pracodawca za używanie własnej odzież powinien wypłacać ekwiwalent
Dostawaliśmy tylko buty robocze , co do ubrań roboczych to 2/3 magazynierów ma ubrania , reszta czeka na uszycie lub przeróbki.
Oni na razie kończą prace o 16;00 nie mają zbiurek.
cologniola napisał:
wam chyba chodzi o miejsce waszego stanowiska pracy
Tak dokładnie , ja osobiście jestem odpowiedzialny za stany magazynowe , cały czas inwentaryzację robię , biegam z laptopem po magazynie.
Teraz odnoszę laptopa i idę na zbiórkę w najdalszą część magazynu , tylko po to by lider zobaczył czy się nie przebrałem za wcześnie , paranoja.
cologniola napisał:
Miejsce pracy określone powinno być w umowie o prace.
tak , siedziba firmy i adres
cologniola napisał:
pracodawca za używanie własnej odzież powinien wypłacać ekwiwalent
tutaj mogę jeszcze coś zrobić ? pracuje w tej firmie 34 miesiące a od marca tego roku dopiero zostały wprowadzone Ubrania robocze.
Mam jeszcze jedno pytanie , ustalono przerwę
Pracownik pracujący 8;00-16;00 przerwę rozpoczyna o 12;00 , dziś odbiłem się 11:59 i zostałem wezwany do menagera na dywanik że ostatni raz , jak 12:00 to 12:00 jeśli nie to pomyśli o konsekwencjach .
To wszystko zaczęło się od zatrudnienia nowego kadrowego , czy teraz kierownik HR , opisywałem sytuacje w innych postach.

damian xxx napisał:
tutaj mogę jeszcze coś zrobić ?
Roszczenia przedawniają sie po 3 latach - należy złożyć skargę do PIP
z przerwą jest ok , ale to działa w dwie strony czyli po 15 czy 20 min. też powinieneś odbić po wskazanym czasie , po jej zakończeniu - te sprawy powinien regulować regulamin pracy
jak ma wyglądać organizacja pracy decyduje pracodawca = może wymagać dojścia na zbiórkę przed zakończeniem pracy u ciebie przed 16.00

cologniola napisał:
może wymagać dojścia na zbiórkę przed zakończeniem pracy u ciebie przed 16.00
Miejsce zbiórki jest celowo w tak odległym miejscu od szatni , czysta złośliwość młodego kierownictwa.
Dojście od miejsca zbiórki do urządzenia Ewi (odbicie końca pracy ) około 3minuty , ostatni pracownik odbije kartę 16:05 przebranie się , wychodzimy jako ostatni z zakładu. Długo by opowiadać o nowych pomysłach pana z HR .
cologniola napisał:
Roszczenia przedawniają sie po 3 latach - należy złożyć skargę do PIP
Będę rozmawiał z innymi pracownikami , lecz są dostatecznie wystraszeni stratą pracy .
Pytanie osób palących , zmieniono regulamin w ten sposób że palić na palarni mogą tylko podczas przerwy (poza, zakaz) lecz kierownictwo pali cały czas twierdząc że ich to nie dotyczy bo mają inny zakres obowiązków i czas pracy nielimitowany.
Czy mają racje ?

Zakaz palenia jeżeli jest wprowadzony to obowiązuje wszystkich pracowników inaczej dochodzi do nierównego traktowania w zatrudnianiu
Zakres obowiązków nie ma nic do zakazu i nie ma czasu pracy nielimitowanego .
Kadrę kierowniczą obowiązują również przepisy regulaminu pracy
Pracodawca ma prawo tak zmienić regulamin aby palenie odbywało sie tylko w czasie przerwy

cologniola napisał:
Pracodawca ma prawo tak zmienić regulamin aby palenie odbywało sie tylko w czasie przerwy
Tak właśnie zrobił
cologniola napisał:
Zakres obowiązków nie ma nic do zakazu
Pracownicy firmy mają przerwę zgodnie z regulaminem pracy dokładnie po przepracowaniu 4 godzin i trwa 20min. , kadra twierdzi że ich to nie dotyczy bo nie mają twardo wyznaczonej przerwy , niestety palący pracownicy nie mogą tego zweryfikować , bo jak.

A jakim prawem palacz dostaje dodatkową przerwę na papierosa? Ponieważ jest słaby psychicznie i nie potrafi rzucić palenia lub nie potrafił odmówić zanim popadł w nałóg?

pasqudek napisał:
A jakim prawem palacz dostaje dodatkową przerwę na papierosa?
Wszyscy pracownicy mają przerwę 20min. zgodnie z regulaminem.

Tak. Ale palacze i tak wychodzą na fajkę. Bez względu czy wykorzystali oficjalną przerwę czy nie.

pasqudek napisał:
Tak. Ale palacze i tak wychodzą na fajkę
Tylko na przerwie , dlatego jest wydłużona do 20 min.
pasqudek napisał:
Bez względu czy wykorzystali oficjalną przerwę czy nie.
Przerwa jest jedna i nie mogą jej dzielić pracownicy.
Tutaj chodzi o kadrę kierowniczą , oni chodzą kiedy chcą .

Zwykli pracownicy również chodzą kiedy chcą. Albo raczej kiedy muszą zaciągnąć się dymkiem.

Powrót