Czego można się spodziewać - umowa zlecenie?

• Autor wątku Autor wątku wenika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wenika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry, bardzo prosze pomoc. Mam mętlik bo na stronie Różnice pomiędzy różnymi rodzajami umów jest tabela porównujaca umowy. Wyczytałam tam: "Tak samo jak w przypadku umowy o pracę okres pracy na zlecenie liczony jest do twojej emerytury (jeśli jest to twoja jedyna praca)." Na tej samej stronie, nad porównaniem jest Zobacz także i tytuł "Co powinieneś wiedzieć o umowach o pracę" więc wchodze i cóż za zdziwienie. Jest tam napisane Umowa zleceniaa w tekście: "Czasu pracy na umowę-zlecenie nie wlicza się do stażu pracy." Bardzo prosze o wyjaśnienie. Chciałabym jeszcze wiedzieć czy pracując na takiej umowie rejestruje się w urzędzie pracy? I tak po ludzku jak to wygląda ze składkami. Wiem, że było na forum ale dla mnie to czarna magia :rolleyes: Co te składki gwarantują i czy trzeba coś sobie płacić samemu? Z góry pięknie dziękuję za pomoc ;-)

Jeśli ukończyła Pani 26 lat i nie uczy się, to pracując na umowę zlecenia zleceniodawca będzie musiał odprowadzać składki na ubezpieczenia (chorobowe, wypadkowe, emerytalne i rentowe). Jest to wówczas okres składkowy.
Nie jest to chyba jednak staż pracy, ponieważ w ogóle nie mamy do czynienia ze stosunkiem pracy. Umowa zlecenia jest umową cywilnoprawną i na jej podstawie nie nawiązuje się stosunek pracy.
Jeśli natomiast nie ukończyła Pani 26 lat i uczy się, to zleceniodawca nie jest zobowiązany do odprowadzania składek na ubezpieczenia.
Składki gwarantują świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z różnymi zdarzeniami, np. macierzyństwem, chorobą, wypadkiem przy pracy.

Dziekuję iurisperitus85 ale ze mną jest taka dziwna sprawa :confused: Nie ukończyłam 26 lat ale na dzień dzisiejszy też się nie uczę. Czy w tym wypadku zleceniodawca powinien płacić te składki o których pisałeś na poczatku. Jeszcze raz dzięki za informację :-)

W takim przypadku takowe składki powinny być odprowadzane.

Pragnę uzupełnić informację.
- okres pracy na umowę zlecenie nie jest liczony jako staż pracy. Okresy składkowe i nieskładkowe dotyczą tylko stosunku pracy.
- składki obowiązkowe to: ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe o ile zlecenie wykonywane jest w siedzibie pracodawcy, oraz zdrowotne. Natomiast ubezpieczenie chorobowe uprawniające do korzystania ze świadczeń na wypadek choroby i macierzyństwa jest dobrowolne i wymaga co najmniej 90 dni podlegania ubezpieczeniu i opłacaniu składki.

Powrót