czekam na bilet do więzienia co można zrobić aby zawiesić kare?

• Autor wątku Autor wątku tomek125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
20 czerwca wyrokiem sądu rejonowego zostałem skazany na rok i 8 miesięcy więzienia za posiadanie i udzielanie jednej osobie 80 gram trawki. We wrześniu 2016 zostałem zatrzymany za posiadanie 70 gram trawki. Dostałem rok w zawieszeniu na dwa. Odsiedziałem trzy miesiące na sankcji i teraz dostałem wyrok(nigdy wcześniej nie byłem karany). Mam stałą pracę oraz sprawuję opiekę nad niepełnosprawnym dzieckiem(nie jestem prawnym opiekunem). Czy jest szansa na wstrzymanie wykonania kary bądź zamienienie jej na inne środki ograniczające wolność oraz prace społeczne? Wiem że mam szanse wyjść na pół kary lub 2/3 to jest po 8.5 lub 12 miesiącach jednak w mojej sytuacji jest zbyt długi okres gdyż jestem potrzebny mojej narzeczonej przy obowiązkach i opiece. Dziecko którym się opiekujemy jest w dużym stopniu niepełnosprawne. Liczę na pomoc w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Zawiesić kary nie możesz ale możesz zgłosić kasację lub prośbę do prezydenta o ułaskawienie. Szanse podobne czyli zerowe.
Możesz też złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary tylko po co miałbyś go składać? Przyzwyczaj się do myśli, że musisz się stawić w ZK i staraj się zasłużyć na warunkowe zwolnienie jeśli naprawdę zależy Ci na swojej "rodzinie".

Powrót