Czekanie na list o karze z sklepu penny markt

• Autor wątku Autor wątku kiwidu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiwidu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witajcie, mam pytanie czy ktos moze był w takiej sytuacji.
20któregoś listopada miała miejsce sytuacja gdzie poszedłem do sklepu zaplacilem za cole ale juz nie za kinderczekoladki (nie bede wdawac sie w szczegóły). W kązdym badz razie facio spisał protokół, poinformował mnie ze mam oczekiwać listu gdzie przyjdzie do zapłaty 150euro. Sprawa trafiła oczywiście na policje zostałem poinformowany o tym. następnie przyszła decyzja z prokuratury o unieważnienie śledztwa bo była to kradzież rzędu 1euro ale z informacją ze jezeli podobna sytuacja bedzie miala miejsce to wyciagnal konsekwencje prawne data decyzji to 26.01. Nietety ale listu z 150euro do zapłaty jeszcze nie otrzymałem co robić w tej sytuacji... gdzie się zgłosić by o to zapytać? niechciałbym przez taka głupote byc w schufa... biore pod uwage ze list mogl zostac wyrzucony razem ze sterta gazet jaka mialem w skrzynce po urlopie chodz wydaje mi sie ze dobrze je przejrzalem:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Nie piszesz dokładnie, ale domyślam się, że to, co dostałeś z prokuratury, to decyzja o umorzeniu postępowania wg. § 153 StPO (niem. kodeks postępowania karnego). A więc nie została orzeczona żadna kara. Natomiast te 150,- Euro, to tzw. "Fangprämie", czyli "premia za złapanie na kradzieży". Chodzi o to, że sklepy i markiety wydają pieniądze na ochronę i w ten sposób starają się te koszty rekompensować, żądając zapłaty jakiejś kwoty od sprawcy usiłowanej kradzieży. Niemiecki sąd najwyższy (Bundesgerichtshof w Karlsruhe) już przed wielu laty (po raz pierwszy w 1979 roku) uznał, że to roszczenie sklepu jest uzasadnione, bo stanowi swego rodzaju odszkodowanie, właśnie za te koszty ochrony (ogólnie). Jednakże i niemiecki sąd najwyższy, jak i niższe sądy, stale podkreślają, że wysokość tej płatności musi mieć rozsądne granice. Za rozsądne sądy w Niemczech uznają 50-70,- Euro. Jeśli wartość kradzonego towaru była niższa, to odpowiednio niższa powinna być ta kwota. W Twoim przypadku, jeśli te czekoladki kosztowały np. do 5,- Euro (?), to kwota 50,- Euro będzie wystarczająca. Jeśli więc dostaniesz wezwanie do zapłaty 150,- Euro, od tego sklepu lub firmy ochroniarskiej, to zapłać najwyżej 50,- Euro; o resztę na pewno Cię nie pozwą do sądu, bo wiedzą, że przegrają. Podkreślam, że sprawą tej zapłaty prokuratura się nie interesuje, ponieważ ona swoje postępowanie już zakończyła. Tu chodzi o cywilne roszczenie odszkodowawcze sklepu. Przeczytaj dokładnie postanowienie prokuratury, które dostałeś (to nie jest żadne "unieważnienie śledztwa", lecz umorzenie postępowania=Einstellung des Verfahrens). Trochę inaczej będzie, jeśli sam już dobrowolnie podpisałeś im zobowiązanie do zapłaty 150,- Euro; przeważnie sądy uznają takie pisemne zobowiązanie sprawcy za skuteczne i nie chcą obniżać tej kwoty.

Ostatnia edycja:
Powrót