Czeki i ich działanie.. Pare pytań

• Autor wątku Autor wątku Tankin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tankin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam takie kilka pytań dotyczące czeków:
Czeki bez pokrycia jak pisze w wikipedi..

1.
* jeżeli na rachunku bankowym wystawcy już w chwili wystawiania czeku nie ma środków pieniężnych na pokrycie kwoty czekowej.

No to rozumie osoba otrzymała czek lecz na koncie z którego nie ma pieniędzy do wypłaty i wtedy nie można zrealizować czeku.

2.
* jeżeli po wystawieniu czeku, a jeszcze przed jego realizacją doszło do rozporządzenia środkami zgromadzonymi na rachunku bankowym w wyniku czego czek stracił pokrycie.

Tutaj tego nie rozumie.. jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć.

3.
Książeczki czekowe są wydawane każdemu osobiście że są tam wpisane dane i wystarczy tylko kwota i czek może być zrealizowany?

4.
Każdy bank ma inne książeczki czekowe ?>

5.
Czy czeki są wystawiane na Imię i Nazwisko wyznaczonej osobie?

6.
Jak to jest z wypłacaniem czeku w banku ? Każdy czek musi być wypłacony w tym samym banku co znajduje się konto ? I JEŚLI czeki wystawiane są na Imię i Nazwisko to trzeba pokazywać dowód osobisty by potwierdzić swoje dane osobowe?

Ostatnia edycja:
Tankin napisał:
2.
* jeżeli po wystawieniu czeku, a jeszcze przed jego realizacją doszło do rozporządzenia środkami zgromadzonymi na rachunku bankowym w wyniku czego czek stracił pokrycie.

Tutaj tego nie rozumie.. jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć.

"Rozumiem".
Ktoś wystawia komuś czek, który w chwili jego podpisywania ma pokrycie (są środki na koncie), lecz przed jego realizacją dochodzi do rozporządzenia nimi (zostają np. wypłacone z konta) - w momencie próby realizacji okazuje się, że czek nie ma pokrycia.
Jeszcze prościej: Osoba otrzymała czek jak była kasa na koncie a gdy chciała go zrealizować - już jej nie było.

Powrót