Część samochodowa uszkodzona - zwrot allegro.

• Autor wątku Autor wątku perox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Zakupiłem część samochodową(pompowtryskiwacz) na allegro, od firmy która posiadała pozytywne komentarze na aukcjach. Firmą okazał się oryginalny serwis Boscha, który zajmuje się regeneracją używanych części.

Część kosztowała 420zł, doliczono do tego jeszcze 200zł przy odbiorze od kuriera jako kaucję (mój, uszkodzony pompowtryskiwacz powinienem im odesłać po demontażu - zwrot kaucji zapewniony).

Problem polegał na tym, że po montażu tego "nowego", regenerowanego pompowtryskiwacza samochód zachowywał się gorzej, nie trzymał parametrów. Mechanik powiedział, że jest on w gorszym stanie niż ten poprzedni, komputer pokazywał gorsze wartości, przez co zakupiona część nie trzymała parametrów.

Mechanik również zmienił z powrotem na stary, gdzie silnik działał prawidłowo.

Zdecydowałem się na zwrot przez allegro(odstąpienie od umowy). Poczytałem opinie w Internecie i okazało się, że ten serwis ma mnóstwo negatywnych opinii, gdzie na allegro same pozytywne.

Mechanik wypisał koszty wymiany na 350zł, powiedział abym odesłał towar, dołączył ksero tego co wypisał i ksero paragonu i domagał się zwrotu pieniędzy za część i za koszty poniesione przy wymianach.

Jakie są szanse na otrzymanie zwrotu pieniędzy oraz co jeszcze powinienem zrobić w takim przypadku?

najlepiej rozpocząć dyskusję na allegro, same maile nie są żadnym dowodem a rozmów raczej nie będziesz nagrywał.. Allegro ma również wgląd do dyskusji i będzie ewentualnie pomagać

perox napisał:
Jakie są szanse na otrzymanie zwrotu pieniędzy oraz co jeszcze powinienem zrobić w takim przypadku?
Zerowe jeżeli chodzi o koszty wymiany. Jak już, to nie odstąpienie od umowy, a reklamacja z tytułu rękojmi. Wtedy możesz ewentualnie domagać się zwrotu kosztów montaż/demontaż.

Powrót