Część spadku

• Autor wątku Autor wątku tirzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tirzak

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam. Po zmarłym rodzicu odziedziczyłem 1/3 spadku notarialnie jako AKT POŚWIADCZENIA DZIEDZICZENIA. Nabyłem spadek na podstawie ustawy w udziałach wynoszących 1/3 części. Podzieliliśmy wszystko między sobą po 1/3 lecz długi też zostały. Jakieś firmy windykacyjne żądają ode mnie wpłacenia całej części długów? Czy jest to normalne? Całość czyli resztę co była nabyliśmy po równej części pieniądze z konta, działki itd wszystko zostało podzielone na 1/3 a dług cały mam spłacać ja?

Jeżeli razem z innymi spadkobiercami nie przeprowadziła Pani działu spadku to odpowiada Pani za długi spadkowe solidarnie wraz z innymi spadkobiercami to znaczy, że faktycznie każdy ze spadkobierców jest zobowiązany do spłaty każdego długu spadkowego w całości. Przykładowo spłata całego długu przez jednego ze spadkobierców uprawnia do żądania zwrotu od pozostałych spadkobierców co do kwoty spłaconej ponad udział w spadku (np. dług wynosi 6.000, jest dwóch spadkobierców, jeden z nich spłaca całość 6.000 więc może żądać od drugiego spadkobiercy zwrotu kwoty 3.000). Dopiero dział spadku mógłby zmienić tę zasadę odpowiedzialności za długi spadkowe. Co do spłacania długów należących do spadku trzeba też pamiętać o ewentualnym ich przedawnieniu.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli razem z innymi spadkobiercami nie przeprowadziła Pani działu spadku to odpowiada Pani za długi spadkowe solidarnie wraz z innymi spadkobiercami to znaczy, że faktycznie każdy ze spadkobierców jest zobowiązany do spłaty każdego długu spadkowego w całości. Przykładowo spłata całego długu przez jednego ze spadkobierców uprawnia do żądania zwrotu od pozostałych spadkobierców co do kwoty spłaconej ponad udział w spadku (np. dług wynosi 6.000, jest dwóch spadkobierców, jeden z nich spłaca całość 6.000 więc może żądać od drugiego spadkobiercy zwrotu kwoty 3.000). Dopiero dział spadku mógłby zmienić tę zasadę odpowiedzialności za długi spadkowe. Co do spłacania długów należących do spadku trzeba też pamiętać o ewentualnym ich przedawnieniu.
No właśnie nabyłem dział spadku 1/3 wszystkim podzieliliśmy się po równej części czyli po 1/3. W akcie notarialnym jest podane udział w spadku 1/3

Nabycie spadku w części ułamkowej, a dział spadku to dwie różne czynności.

Swamp napisał:
Nabycie spadku w części ułamkowej, a dział spadku to dwie różne czynności.
Ale my przeprowadziliśmy dział spadku, podzieliliśmy się wszystkim w 1/3 dogadaliśmy się słownie, zawarliśmy umowę słowną.

Czysto teoretycznie dział spadku (jeżeli nie wchodzi do niego nieruchomość czy przedsiębiorstwo) można zawrzeć w formie ustnej, ale żeby taki ustny dział odnosił skutek przeciwko osobom trzecim (np. wierzycielom) warto mieć dowód na takie ustalenia. Skąd wierzyciel ma wiedzieć, że gdzieś tam kiedyś o tym rozmawialiście i się niby "ugadaliście"? Dopóki takiemu wierzycielowi nie wykarzesz, że doszło do działu spadku (i jak się podzieliliście), ma prawo uznać, że do niego nie doszło.

Lathi napisał:
Czysto teoretycznie dział spadku (jeżeli nie wchodzi do niego nieruchomość czy przedsiębiorstwo) można zawrzeć w formie ustnej, ale żeby taki ustny dział odnosił skutek przeciwko osobom trzecim (np. wierzycielom) warto mieć dowód na takie ustalenia. Skąd wierzyciel ma wiedzieć, że gdzieś tam kiedyś o tym rozmawialiście i się niby "ugadaliście"? Dopóki takiemu wierzycielowi nie wykarzesz, że doszło do działu spadku (i jak się podzieliliście), ma prawo uznać, że do niego nie doszło.

Ale znalazłem też akt notarialny w którym widnieje że dziedziczymy po 1/3 działu w spadku po zmarłym. Jest tam wszystko wymienione działki itd

To zapewne akt poświadczenia dziedziczenia.
Ten akt poświadcza jedynie fakt nabycia spadku w części ułamkowej, ale nie dokumentuje działu spadku.
Chyba ze masz na myśli jakiś inny akt notarialny.

Swamp napisał:
To zapewne akt poświadczenia dziedziczenia.
Ten akt poświadcza jedynie fakt nabycia spadku w części ułamkowej, ale nie dokumentuje działu spadku.
Chyba ze masz na myśli jakiś inny akt notarialny.

Posiadam oddzielnie akt poświadczenia dziedziczenia i akt notarialny w którym jest wpisane coś w stylu że zgodne przyjmujemy działy w spadku po 1/3. Będę w domu to przeczytam go dokładnie i dam znać

Powrót