Częściowa niezdolność do pracy z odmową renty.

• Autor wątku Autor wątku tiger45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiger45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam użytkowników forum. Dziękuję za możliwość uczestnictwa w dyskusji na tematy prawne. Trafiłam tutaj przypadkiem, aczkolwiek próbuję znaleźć rozwiązanie w sprawie zus-u który orzekł iż jestem częściowo niezdolna zawodowo, jednak odmówił prawa do renty. W związku z faktem iż wcześniej odwołałam się od 2 decyzji zespołu orzekającego stopień niepełnosprawności, to sąd powołał biegłego kardiologa do uzyskania opinii faktycznego stanu dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego. W oczekiwaniu na termin rozprawy bez jakichkolwiek środków bytowych zwracam się z prośbą o radę która z instytucji pomocowych jest władna jej udzielić do czasu rozstrzygnięcia sporu z urzędem rzekomo społecznym. Wszystkich gorąco pozdrawiam życząc jak najwięcej zdrowia z optymizmem. :)

Zus bierze pod uwagę różne aspekty... jeśli jest częściowa niezdolność do pracy zw. kardiologicznych zwraca uwagę np na wykształcenie które np dyskwalifikuje do pracy fizycznej aczkolwiek nie dyskwalifikuje do pracy w innym zawodzie który może Pan posiada.

Co do środków bytowych państwo posiada Opiekę Społeczną oraz prawnie ustalone są obowiązki alimentacyjne dzieci rodzeństwo rodzice mają obowiązek sobie pomagać.

Niestety coraz ciężej o rentę i większość spraw opiera się o sądy.

Powrót