sunnyTM
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 82
Mam pytanie. Złożyłam pozew w sądzie elektronicznym p.ko dłużnikowi, który od 5 lat uchyla się od spłaty prywatnej (nieoprocentowanej) pożyczki. Pozew jest o 4 tys + odsetki ustawowe za zwłokę w zapłacie do dnia zapłaty. Moja sytuacja była słaba, bo umowę zawarliśmy ustnie. Jedyne moje dowody to wezwanie dłużnika do zapłaty oraz potwierdzenie odbioru przez niego pisma. Nie mniej wniosłam co mam.
4 dni po wniesieniu pozwu dłużnik wpłacił mi 200 zł. Po za tym, że własnie uznał oficjalnie dług, nie wiem jak zawiadomić e-sąd o zmniejszeniu roszczenia. I właściwie co uległo zmniejszeniu: wierzytelność główna, czy odsetki za zwłokę w zapłacie? Komornik najpierw odejmował by odsetki, a ja? Odsetki nie zostały jeszcze zasądzone. Jestem w kropce. Proszę o pomoc.
4 dni po wniesieniu pozwu dłużnik wpłacił mi 200 zł. Po za tym, że własnie uznał oficjalnie dług, nie wiem jak zawiadomić e-sąd o zmniejszeniu roszczenia. I właściwie co uległo zmniejszeniu: wierzytelność główna, czy odsetki za zwłokę w zapłacie? Komornik najpierw odejmował by odsetki, a ja? Odsetki nie zostały jeszcze zasądzone. Jestem w kropce. Proszę o pomoc.