Częsciowe naprawienie szkody

• Autor wątku Autor wątku margo149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margo149

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ,bardzo prosze o pomoc w sprawie która spędza mi sen z powiek od kilku lat.
Ponieważ po zamknieciu działalności zajełam sie spłacaniem długów państwowych czyli Zus i Urząd skarbowy,moi dostawcy złozyli skrgę do prokuratury o oszustwo a poniewaz ich było ok.11 prokurator wytoczył postepowanie.Zostałam ukarana karą rok i 8 miesięcy pozbawienia wolności i wyrok w zawieszeniu.Obowiązek naprawienie szkody na kwote ok.50 000zł do określonego czasu,konkretnie maj 2008.Cały czas spłacam tą szkodę ale nie wtakich kwotach jak było zasądzone.Pokrzywdzonych mam 11(to był duzy samoobsługowy sklep) więc płace kazdemu po trochę.Nie było możliwe spłacenie ich w całości w wyznaczonym terminie.Jestem matka samotna na utrzymaniu mam 2 dzieci i niewiele zarabiam.w sumie na te długi przeznaczam miesięcznie 300zł ale niektórzy z nich dostaja np.50zł a dług wynosi 12 000.Własnie konczy sie czas a ja żyje w ogromnym stresie.Jak to bedzie???Czy odwiesza mi wyrok?
Kurotor kótry mnie odwiedza twierdzi że nie,pani w skretariacie w sadzie tez twierdzi że nie ma podstaw do odwieszenia ponieważ okazuje dobrą wolę,a ja i tak sie martwię.Prosze o szybką odpowiedz

Płacisz tyle,ile możesz i wykazujesz dobrą wolę w realizacji orzeczonego obowiązku dlatego też nie ma podstaw do fakultatywnego zarządzenia wykonania kary z powodu nie zrealizowanych świadczeń w ustalonym przez Sąd terminie.
Jeśli obowiązek naprawienia szkody Sąd ustalił na podstawie art. 72 par 2 kk - złóż do Sądu wniosek o przedłużenie terminu. Taki wniosek może również złożyc kurator zawodowy. :)

Powrót