częściowe pozbawienie praw rodzicielskich....

• Autor wątku Autor wątku Sylvia_wil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylvia_wil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
prosze o odp
jeśli rodzice maja częściowo ograniczone prawa rodzicielskie a ich dzieci przebywają w rodzinie zastępczej to jak moga wyglądac ich spotkania z bilogicznymi dziecmi? czy musi byc na to zgoda sądu czy umowa pomiedzy rodziną zastepczą a biologiczną wystarczy?

bede bardzo wdzięcxzna za odp
sylwia

W przypadku ograniczenia władzy rodzicielskiej, bez wątpienia rodzice mają prawo osobistej styczności z dziećmi.

Jeżeli nie zostaną uregulowane te kwestie w formie polubownej, z pewnością sąd rodzinny ustali te kontakty.

Grantt dziękuje za odp.
mam jesczze małe pytanie - co bedzie się działo z chłopakiem po uzyskaniu pełnoletności obecnie przebywajacego w rodzinie zastepczej? czy ma on prawo samodecydowania czy zostaje w tej rodzinie czy wraca do bilogicznej?

Osoba pełnoletnia nie podlega z chwilą osiągnięcia tego wieku władzy rodzicielskiej. Może więc swobodnie decydować o swoim losie.

dziekuje Wam za pomoc i odpowiedzi...niestety los chłopaka którego dotyczyły te pytania chyba nie okaże się zbyt najlepszy.....
pozdrowienia

Witam to znów ja!
mam pytanie - kto ma prawo monitorować rodzinę zastępczą (psycholog, kurator, pedagog)?? kto przydziela taką osobę? jak mozna sie z nia skontaktować?
czy psycholog z Osrodka szkolno-wychopwawczego w którym przebywa chłopak bedacy z rodzinie zastepczej ma prawo odbyc wizyte w domu rodziny zastepczej? kto musis wyrazic na to pozwolenie (prócz rodziny)???
bardzo prosze o odp.

Ja bym - niezależnie od tego, co napiszę poniżej, próbował przede wszystkim polubownie załatwić tą kwestię.

Jak rozumiem coś się źle dzieje w rodzinie zastępczej ?. Proszę napisać pismo do właściwego terytorialnie sądu rodzinnego, który może z urzędu wszcząć odpowiednie postępowanie - wówczas sąd może korzystać z instrumentów, jakie pani wymieniła. Jednak, radzę dać sobie z tym spokój, o ile nie ma poważnych przesłanek np. dzieci są bite, niedożywione. Z doświadczenia wiem, że ciężko jest takie sprawy wykazać, choć może to się odbić na dziecku.

Lepiej przygotować wniosek o uregulowanie kontaktów z dziećmi - nie podgrzewać w nim emocji, napisać w kilku krótkich zdaniach, że chce się miec kontakty - nie będzie z tym problemu, pozdrawiam

Powrót