Częstotliwość wpłat do komornika za alimenty.

• Autor wątku Autor wątku Borotatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borotatus

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam
Na początku chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów, ponieważ jestem tutaj nowy i jest to mój pierwszy post.

Jestem dłużnikiem - komornik - fundusz alimentacyjny. Niedawno znalazłem w miarę dobrą pracę i chciałbym zacząć spłacać zadłużenie. Mój dylemat polega na tym, że otrzymuję częste, nieregularne "zastrzyki" gotówki (kilka razy w miesiącu) i chciałbym się poradzić czy z finansowego punktu widzenia lepiej wpłacać komornikowi raz w miesiącu pewną sumę pieniędzy np 600zł, czy lepiej kilka razy w m-c, np 3x200zł (od razu po otrzymaniu mniejszej kwoty). Mam na myśli koszta egzekucyjne, pomijam opłatę pocztową/bankową.

Wiem, że pytanie może się wydawać nietypowe, ale proszę o rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Poza kosztami przelewu/przekazu nie ma to żadnego wypływu na koszty postępowania egzekucyjnego.

A to jest praca na umowe czy pracujesz na czarno?-bo jak na umowe to komornik odrazu zajmie Tobie 60% pensjii.A to ile i w jakim czasie bedziesz wplacal komornikowi pieniedzy z tej niergularnej gotówki to nie ma znaczenia-tylko dojda Tobie dodatkowo opłaty pocztowe jak bedziesz placil 3x200-lepiej zrobic przelew odrazu na to 600.

Pracuję oczywiście legalnie - umowa o dzieło. Komornik wie o mojej pracy (sam to zgłosiłem), ale na razie nie ściągnął mi z wypłaty ani złotówki. Chciałbym zapytać jeszcze o jedną rzecz, wg. mojego komornika, wynagrodzenie za pracę na podstawie umowy o dzieło może zostać zajęte w całości na poczet długu, czy to prawda?

Ok, Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Borotatus napisał:
wynagrodzenie za pracę na podstawie umowy o dzieło może zostać zajęte w całości na poczet długu, czy to prawda?
O ile nie zgłosisz, że to Twoje jedyne źródło utrzymania.

Powrót