Czterokrotna reklamacja laptopa - co dalej?

• Autor wątku Autor wątku drapichrust
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drapichrust

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zakupiłem laptopa Toshiba (13-03-2014), w sklepie internetowym. Po niecałym miesiącu użytkowania zauważyłem problemy z łącznością wi-fi. Wystąpiły problemy z prędkością. Po wysłaniu go bezpośrednio do serwisu (nie do sklepu) i odczekaniu ponad 2 tygodni przyszedł laptop. Została „wymieniona karta wi-fi”. Przez jakiś czas laptop chodził dobrze. Drugi raz wysłałem laptop do serwisu początkiem września z tymi samymi objawami co ostatnio. Tyle tylko, że tym razem koszty poniesione z tytułu transportu musiałem pokryć ja. Co kłuci się z warunkami umowy jakie otrzymałem wraz z produktem. Pkt. 5 Podręcznika bezpiecznego i wygodnego korzystania z komputera/gwarancja:
„Jeśli Państwa System jest objęty usługą gwarancyjną „Odbiór i zwrot”, firma Toshiba zagwarantuje odbiór wadliwego urządzenia z Państwa lokalizacji, naprawi je i zwróci do Państwa lokalizacji. Firma Toshiba poniesie wszystkie związane z tym koszty naprawy, transportu i ubezpieczenia".
Jako, że byłem zmuszony wysłać laptop to właśnie zrobiłem pokrywając koszty kuriera.
I znów po odczekaniu 2 tygodni otrzymałem przesyłkę z laptopem oraz informacją z serwisu: „Testy producenta nie wykazały usterki sprzętowej. Aktualizacja BIOS. Instalacja systemu”. Tyle tylko, że przy pierwszym uruchomieniu sprzętu problem wadliwie działającego wi-fi nadal występował. W międzyczasie zmienił się serwisant tejże firmy. Kolejna naprawa odbyła się w październiku, również musiałem pokryć koszty transportu. Wymieniona została karta wi-fi, lecz laptop nadal był niesprawny. Ostatnia reklamacja odbyła się w grudniu, został poprawiony montaż anten, a laptop działa tak jak działał. Dlatego proszę o poradę, co dalej robić? Chciałbym odzyskać pieniądze i odstąpić od umowy.

Na jakie cele zakupiłeś komputer, "prywatne", czy DG?

Powrót