Czuje sie oszukany przez MOPS!!!

• Autor wątku Autor wątku tatko85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tatko85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.
Sprawa wygląda tak jestem samotnym ojce i pobierałem z tego tytułu z MOPS-u świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny oraz 500+. W lutym podjąłem prace 1/1 etatu na najniższą krajową. Po dostarczeniu umowy i przeliczeniu okazało się iż dochód mój jest za wysoki i dostałem na razie uchylenie od decyzji i wszystkie świadczenia zostały cofnięte. Od 1 maja pracodawca w tej samej firmie przedłużył mi umowę na czas nieokreślony lecz tylko na 3/4 etatu gdzie dochód jest niższy. Dzisiaj bylem w MOPS-ie z nowa umowa i Pani stwierdziła iż w chwili obecnej faktycznie mój dochód jest niższy i nie przekracza kryterium dochodowego mimo wszystko świadczenia nie zostaną przywrócone gdyż wcześniejszy dochód był większy i nie będą mnie przeliczać na nowo. Pani dodała ze dla MOPS-u liczy się tylko 1 umowa tłumacząc że jeśli bym zarabiał wcześniej mniej, a później więcej i przy nowej umowie dochód przekraczał by kryteria dochodowe to świadczenia nie zostały by cofnięte gdyż dla nich liczy się tylko i wyłącznie pierwsza umowa. Po prostu dla mnie to nie logiczne wręcz oszustwo. PROSZĘ O POMOC. :(

W przypadku uzyskania dochodu (i zatrudnienia u tego samego pracodawcy) nie ma znaczenia późniejsza zmiana wynagrodzenia. Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych wliczany jest Pański dochód za drugi miesiąc (od momentu zatrudnienia u danego pracodawcy).
Jakieś pytania, czy tylko się Pan żali?

Dla tego pytam skoro Mops o każdej zmianie umowy, zmiany pracy czy o aneksie do umowy każe to zgłaszać do ponownego przeliczenia to jeśli umowa zmieniła się i wynagrodzenie tez to jak może się to nie liczyć skoro w danej chwili mój status materialny się zmienił i to na gorsze?

tatko85 napisał:
mój status materialny się zmienił i to na gorsze?
ustawodawca uznaje, że taka zmiany dochodu mają na celu uzyskanie świadczeń więc wyraźnie wskazał, ze wszelkie zmiany co do rodzaju umowy i wysokości wynagrodzenia nie mają znaczenia (chyba, że była przerwa w zatrudnieniu).
Oczywiście nie sugeruję, że w Twoim przypadku utrata prawa do świadczeń w kwietniu i obniżenie dochodu w maju miała coś wspólnego z dopasowywaniem dochodu aby nic nie stracic

Ostatnia edycja:
Wiec jako samotny ojciec zarabiając najniższa krajową przez to ze w sejmie podnieśli dochody o marne grosze zostałem ofiara systemu? tak to rozumie bo mój dochód liczy się na dwie osoby? Nie rozumie tego bo w praktyce tłumaczenie tego jest przepraszam idiotyczne. Tłumaczenie Pani w urzędzie było takie iż jeśli na początku bym zarabiał powiedzmy 1000zl, a później umowa by się zmieniła i zarabiał bym 3000zl to świadczenia były by wypłacane nadal gdzie nie powinny się należeć bo przekraczam dochód, a w przypadku mojej sytuacji gdzie zarabiałem najniższą krajowa i zabrano mi świadczenia bo o parę złoty dostałem więcej, a teraz będę zarabiał mniej i świadczenia powinny mi się należeć to gdzie tutaj jest logika nie mówiąc o sprawiedliwości?

MOPS przyznaje świadczenia zgodnie z ustawą a nie na widzi mi się, uwagi o logice to do ustawodawcy

Właśnie przeczytałem artykuł w którym była zawarta taka treść" Alimenty czy 500+?
Albo alimenty, albo 500+ – przed takim wyborem stają samotni rodzice, którym przyznano alimenty z Funduszu Alimentacyjnego.
Kryterium dochodowe upoważniające do otrzymania alimentów wynosi 725 zł na osobę, co daje 1450 zł dochodu. Obecnie najniższa krajowa wynosi 1459 zł i 48 gr netto. Oznacza to, że samotny rodzic zarabiający najniższą krajową nie dostanie alimentów z Funduszu Alimentacyjnego – przekracza próg o 9 zł i 48 groszy. Może się jednak starać o przyznanie środków z programu 500+, w którym próg dochodowy wynosi 800 zł na członka rodziny (lub 1200 zł, jeśli dziecko jest niepełnosprawne)." To jak odnieść się do tego bo wychodzi na to ze bynajmniej dodatek z funduszu 500+ nie powinny zostać mi odebrane gdyż dochód poprzedni jak i obecny nie przekracza progu dochodowego.

świadczenia z FA też są dochodem dla celów 500+ jeżeli były otrzymywane w roku bazowym tj obecnie 2016

Powrót