Czy 17 latka może polecieć do Anglii bez rodziców?

• Autor wątku Autor wątku badfoxey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badfoxey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, wiem, że były już takie pytania ale nie znalazłam jednoznacznej oraz mądrej odpowiedzi, więc postanowiłam zadać takie pytanie sama. Mam 17 lat i od roku mieszkam koło Warszawy z moim chłopakiem (20 letnim) z którym jestem już kilka lat. Moi rodzice o wszystkim wiedzą i zgadzają się (sami mieszkają pod Wrocławiem). Jako, że w Polsce jest dosyć ciężko, praca jak jest to tylko na umowę śmieciową, postanowiliśmy przeprowadzić się do Anglii do przyjaciela mojego chłopaka. Moi rodzice nam pomagają, dzięki nim aktualnie czekam na paszport. Tak więc czy ze zwykłym paszportem mogę spokojnie przejść na lotnisku do samolotu w Polsce jak i w Anglii? Czy obecność osoby pełnoletniej wystarczy, czy muszę mieć jakąś odpowiednią zgodę rodzica?

1. Nie jest potrzebna zadna zgoda o ile nie zglosza twojego zaginecia lub uprowadzenia ;-)
2. Nauke kontynuowac bedziesz w anglii czy konczysz na srednim wyksztalceniu swoja edukacje?

Tutaj w Polsce chodzę do szkoły zaocznej którą można kontynuować również z innych krajów poprzez internet, niestety mimo wszystko żeby zaliczyć semestr będę musiała co jakiś czas przyjeżdżać i zostawać na kilka dni żeby iść do tej szkoły co jest dla mnie zbyt uciążliwe, zwłaszcza, że bilety na samolot muszę rezerwować z najmniej miesięcznym wyprzedzeniem + nie będę miała gdzie się w Wwie zatrzymać na te kilka dni, więc prawdopodobnie się wypiszę i będę kontynuować naukę w Angielskiej szkole :)

Powrót