Czy 55 letnia kobieta może liczyć na jakieś świadczenie w przypadku ciężkiej choroby

• Autor wątku Autor wątku krisk79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krisk79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Moja mama miała w sierpniu 2009 roku wylew i do tej pory przebywa na zwolnieniu lekarskim. Mama skończy 55 lat w maju 2010, ma przepracowane ok 24 lat. Miała sparaliżowaną prawą stronę i do tej pory nie ma sprawnej do końca prawej ręki. Z opinii lekarzy wynika, że już nie będzie mogła wrócić do pracy. Przez ostatnie 10 lat ma przepracowane tylko ok 3, góra 4 lata, więc z tego co się dowiedziałem nie przysługuje jej renta.
Pytanie, czy w tym przypadku przysługuje mamie jakieś świadczenie? Tak jak już pisałem, ma przepracowane ok 24 lat, więc na moją logikę, coś powinno się należeć za opłacanie składek przez tyle lat.

Bardzo proszę o pomoc...

Nie. Do renty nie będzie prawa, emerytura od 60 lat.

Czyli co, chorobowe max do pół roku a później bez żadnych środków do życia? Tak nasze państwo dba o obywateli. A jakiś zasiłek chorobowy, albo renta rehabilitacyjna, czy jakiekolwiek inne świadczenie też się nie należy?

A co mama robiła w ciągu ostatnich 10 lat? Do renty wymagany jest staż min. 5 lat w ostatnim dziesięcioleciu, czy to dużo?

W ciągu ostatnich 10 lat przez około 6 lat była bezrobotna, ale ostatnie półtora roku pracowała. Do pięciu lat przepracowanych brakuje około roku.

Powrót