Czy art. 210 § 1d ulega przedawnieniu?

• Autor wątku Autor wątku misia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy art. 210 § 1d ulega przedawnieniu i po jakim czasie ? Bardzo prosze o odpowiedź. Pilne. :help: :( :( :(

Re: BARDZO PILNE... Czy art. 210 § 1d ulega przedawnieniu?

Domniemam, że chodzi Pani o art. 210 § 1 kodeksu karnego z 1969 roku. Chodzi Pani o przedawnienie wykonania kary ?

chodzi mi o rozbój . tak o przedawnienie wykonywania kary.

2 lata i 8 miesięcy ale do tego dojdzie jeszcze chyba ze 2 lata za pobicie bo odwieszone zostana zawiasy i za kredyt. Łącznie będzie ok 4,5 roku

[cytat:mvti8d37] Art. 103. § 1. Nie można wykonać kary, jeżeli od uprawomocnienia się wyroku skazującego upłynęło lat:
1) 30 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat albo karę surowszą,
2) 15 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą 5 lat,
3) 10 - w razie skazania na inną karę.
§ 2. Przepis § 1 pkt 3 stosuje się odpowiednio do środków karnych wymienionych w art. 39 pkt 1-4 oraz 6 i 7; przepis § 1 pkt 2 stosuje się odpowiednio do środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5. [/cytat:mvti8d37]
I chyba wszystko jasne?

Dodam, że w sytuacji gdy skazany ukrywa się to sąd zawiesza postępowanie wykonawcze.
Zawieszenie postępowanie wykonawczego z uwagi na uchylanie się skazanego od kary wstrzymuje okresy przedawnienia wskazane przez szanownego przedmówcę.

Okres wstrzymania biegu przedawnienie nie może przekroczyć 10 lat.

Czyli mam rozumieć, że jak zostaną zakończone postępowania w wyżej wymienionych przeze mnie sprawach i łączny wyrok prawomocny będzie ok 4,5 roku to ulega on przedawnieniu po 15 latach nawet jeżeli jest to m.in. rozbój? Po prostu ktoś mnie chyba wprowadził w błąd i powiedział, ze rozbój nie ulega przedawnieniu wogole. Prosze o odpowiedz czy dobrze zrozumiałam... :help:

Czy art 280 & 1 kk w zw.art.64 & 1 kk

Czy wyrok z artykułu którego podałem w tytule ulega przedawnieniu gdy wyrok nie jest prawomocny.

Jeśli wyrok nie jest jeszcze prawomocny to w grę wchodzi przedawnienie karalności (ścigania) a nie przedawnienie wykonania kary, o którym było wyżej.

przepraszam jeszcze bo nie rozumiem co znaczy przedawnienie karalnosci a nie przedawnienie wykonania kary czy o znaczy ze kara sie nigdy nie przedawni :-(

a jesli bede chcial tam zyc pracowac legalnie czy to na krotka mete czy jest szansa na spokojne zycie prosze o pomoc

Terminy przedawnienia karalności to jedno, a terminy przedawnienia wykonania kary to drugie (mogą być różne i startują w różnych momentach czasu).
Jeśli przed uprawomocnieniem się wyroku dojdzie do przedawnienia karalności to można domagać się umorzenia postępowania (co wyklucza wydanie wyroku skazującego).

Jeśłi przed upływem terminu przedawnienia karalności ktoś zostanie prawomocnie skazany to przedawnienie karalności nie ma już znaczenie a zaczynamy liczyć termin w którym można wykonać orzeczoną karę - czyli termin przedawnienia wykonania kary.

O obu rodzajach tych terminów możesz poczytać w kodeksie karnym od art. 101 k.k. wzwyż.

a przepraszam ile czasu trzeba na przedawnienie jesli nie doszlo do sprawy czyli wyrok nie bedzie prawomocny

napisze moja sytuacje a wiec bylem na warukowym zwolnieniu popelnilem przestepstwo podobne do kradzierzy z wlamaniem czyli rozboj postawiono mi zarzuty art.280 po czym wypuszczono mnie z komendy po przsluchaniu przez prokuratora dostalem dozor i nie moge opuszczac kraju tylko ja mam legalna prace w angli i chce pojechac jskie konsekfencje moge ponies i czy jest to morzliwe zycie w angli na spokojnie prosze o pomoc:(

czytalem rozne opinie i nie wiem co myslec a zreszta jestem zalamany gdyrz robiac to bylem pod plywem alkocholu nie wiem co mna kierowalo ale stalo sie i chce byc swiadomy tego jaka decyzje podejme blagam napiszcie jaka jestmoja sytuacja

Jeśli masz dozór i pojedziesz do Anglii nie uzgadniając tego z prowadzącym postępowanie to ryzykujesz że dozór zmieni się w areszt tymczasowy.

Powrót