Czy bede aresztowany na nowej drodze zycia?

• Autor wątku Autor wątku aluko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ponad rok temu z powodu bardzo ciezkiej sytuacji spowodowanej dlugami mowiac potocznie okantowalem 5 osob przez allegro, jedna na kwote 900 zlotych, 4 osoby po 450.
Do tego uzylem skradzionego konta allegro + mail, ktore "shakowalem" w prosty sposob, strzelajac w podpowiedzi do hasel nieznanej mi osobie niewiadomo skad.
Czynu tego oczywiscie zaluje, wiem ze sytuacja mnie nie usprawiedliwia ale wtedy poprostu nie widzialem innego wyjscia i zrobilem co zrobilem, czasu niestety nie cofne.

Calyczas nie ma mnie w Polsce i od 11 miesiecy unikam wezwan z 3 prokuratur (ktore musialem podpisac na lotnisku jak jeszcze nie byly tak silne zeby mnie zatrzymali podczas mojej wizyty w Polsce 9 miesiecy temu).

Policja nie ustepowala, pokala drzwiami i oknami do moich rodzicow, przestali jakies 2-3 miesiace temu.

Wiem ze w jednej z prokuratur odbylo sie posiedzenie <chyba sadu> w sprawie wydania nakazu o tymczasowym aresztowaniu, ale nie znam wyniku -> wciaz nie widnieje na stronie w sekcji poszukiwani, a odswiezaja te strone na bierzaco i sa tam ludzie nawet za walki na 300 zlotych.

Teraz tak:
Splacilem wsyzstkie dlugi (spowodowane hazardem), od 2 lat nie gram, zaczalem ukladac sobie zycie na nowo. Wlasnie rozpoczynam udzial w tzw. letniej szkole na uniwersytecie ktorej zdanie egzaminow da mi miejsce na uczelni. Mam 21 lat.

JAK ULOZYC SOBIE SPRAWY? PROSZE O PORADY KOGOS KTO WIE CO ROBIC.

Mam wolne 1 - 25 wrzesnia i bardzo chetnie zglosilbym sie do prokuratury i na wszystkie pozniejsze wezwania i ew. rozprawy, nie bedzie mi szkoda kasy na loty bede przychodzil na kazde zawolanie!

Pytanie glowne: Czy jak stawie sie 1 wrzesnia w prokuraturze, najpierw tej co najbardziej mnie szukala, to jaka jest szansa ze mnie wsadza do aresztu na czas postepowania? >> Z punktu widzenia prawa maja najwyzsze podstawy sadzic ze bede sie ukrywal i opuszcze kraj (Tak robie od 11 miesiecy) --> Ale czy jak sam sie zglosze to nie bedzie znak ze sie nie chce juz dluzej ukrywac? Wszystko mi sie ulozylo, przyjade powiem ze rozpoczynam studia, chce oddac i naprawic szkode, moge oddac pieniadze ludziom nawet przed moim stawiennictwem.
Jak mnie wsadza do aresztu to kaput

Przyjezdzac czy nie ? Jest tu jakis prokurator na forum? Jakbys zareagowal ?
Jesli jest szansa ze bede aresztowany to wole spedzic kolejny rok poza granicami bo wiem, ze nie wystawia za mna raczej ENA

Isc sam czy z adwokatem? Przyjezdzac czy nie?

A czy jak mnie aresztuja to bedzie to dluzej niz 25 dni ????

BYLEM WCZESNIEJ KARANY, ROK W ZAWIASACH, ZA ZDEMOLOWANIE AUTA NA PARKINGU PO PIJAKU NA URODZINACH KOLEGI.

Przepraszam za uwagę, ale głupota w Twoim wykonaniu jest aż bolesna.

Przede wszystkim słowo wyjaśnienia - w Polsce obowiązują dwie podstawowe formy poszukiwań:
a) wezwanie o ustalenie miejsca pobyt,
b) list gończy (w to wlicza się również ENA).

Wezwanie o ustalenie miejsca pobytu oznacza że jeżeli np Policja czy Starż Graniczna zatrzymają osobę poszukiwaną taką podstawą, to wręczają jej wezwanie do organu poszukującego, każą napisać oświadczenie i to wszystko. Potem trzeba się tylko zgłosić na wezwanie, ale za to człowiek jest spokojny że będzie chodził po wolności,
Druga forma poszukiwań - czyli list gończy - sprowadza się do tego, że zatrzymanego transportuje się do najbliższego więzenia.

Byłeś poszukiwany przez 3 Prokuratury wezwaniami o ustalenie miejsca pobytu (świadczy o tym fakt, iż dostałeś wezwania i zostałeś puszczony do domu). Skoro jednak - mówiąc kolokwialnie "olałeś" te wezwania, to daleś Prokuratorom jasno do zrozumienia, iż nie masz najmniejszej ochoty wyjaśnić spraw.

Nikt na forum nie zgadnie jak zachowała się każda z Prokuratur - czy ponowiły one wezwania o ustalenia miejsca pobytu, czy też wydały za Tobą listy gończe. Jeżeli wydany jest choćby jeden list gończy, to powinieneś zostać zatrzymany i osadzony w areszcie.

Jeżeli obawiasz się aresztowania, to pozostaje Ci tylko ustanowienie adwokata który zrobi "rundę" po wszystkich Prokuraturach które Cię poszukują, i spróbuje doprowadzić do ew. anulowania listu gończego. Jednocześnie adwokat mógły doprowadzić do połączenia wszystkich tych spraw - wówczas zamiast trzech wyroków dostałbyś jeden.

Dzieki za Twoja odpowiedz.
Magnatex, czy istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia czy jestem scigany listem gonczym? Np. przez telefon, rozumiem ze to informacja jawna publicznie wiec nie powinno byc problemu?
Czy jesli nie jestem scigany listem gonczym tzn. ze nikt mnie nie zatrzyma?
Ja sie nie boje strazy granicznej, moge wjechac ladowo do Polski i prosto pojawic sie w prokuraturze, ale boje sie czy tam mnie nie zatrzymaja.

A co do adwokata, zadzwonic do dowolnej kancelarii ? Chodzi mi o sposob szukania...
Pozdrawiam

aluko napisał:
Magnatex, czy istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia czy jestem scigany listem gonczym? Np. przez telefon, rozumiem ze to informacja jawna publicznie wiec nie powinno byc problemu?
Informacja o poszukiwaniach nie jest informacją jawną. Jawna staje sie wówczas, gdy np Prokurator lub Sąd zdecydują się na publikację poszukiwań. według posiadanej przeze mnie wiedzy upubliczniona jest może informacja o około 5% poszukiwanych listami gończymi, nakazami doprowadzenia do AŚ/ZK etc.
Informacji o poszukiwaniach nie udziela się telefonicznie, mailowo ani w żadny inny sposób. Nie można też poprosić innej osoby (nawet adwokata) aby ta udała się na Policję i ustaliła czy czlowiek jest poszukiwany czy nie. Jedyna metoda to zgłosić się osobiście do jednostki Policji i poprosić o sprawdzenie.
Czy jesli nie jestem scigany listem gonczym tzn. ze nikt mnie nie zatrzyma?
Nie. Zostaniesz co najwyżej doprowadzony do jednostki Policji, gdzie napiszesz oświadczenie i dostaniesz wezwanie do stawiennictwa w danej Prokuraturze, Sądzie etc.

Ja sie nie boje strazy granicznej, moge wjechac ladowo do Polski i prosto pojawic sie w prokuraturze, ale boje sie czy tam mnie nie zatrzymaja.
Co do Straży Granicznej to uważaj, bo możesz się BARDZO zdziwić. To że teoretycznie granice są otwarte, nie oznacza bynajmniej że Straży Granicznej tam nie ma. Jest - i pracuje bardzo skutecznie.

A co do adwokata, zadzwonic do dowolnej kancelarii ? Chodzi mi o sposob szukania...
Przede wszystkim, aby adwokat mógł występować w Twoim imieniu musisz mu podpisać pełnomocnictwo. W praktyce sprowadza się to do tego, że musisz się zgłosić do kancelarii, uzgodnić z adwokatem kwestie techniczne dotyczące reprezentowania Ciebie (w tym kwestie finansowe), oraz podpisać pełnomocnictwo. Przez internet nie załatwisz tego typu spraw.

OK, dzieki za odpowiedz. Bede teraz szukal adwokata. Wciaz nie wiem czy przyjezdzac czy nie... wierze ze nie wystawia ENA, wiem ze moga bez problemu, ale sprawa jest na naprawde mala kwote i ostatnio przycichla.
Tak czy inaczej w ciagu miesiaca, poltora ureguluje wszystkie naleznosci do osob pokrzywdzonych, moze zaproponuje jakies zadoscuczynienie, i to nie tylko tym co zglosili sprawe na policji/prok, ale tym kilku pozostalym takze.

Nie chce otwierac nowego tematu, wiec wierzac ze jeszcze tu wpadniesz takie kolejne pytanie: Okolo 2 lat temu, dostalem wyrok rok na trzy (zawiasy) za zdemolowanie wycieraczek w kilku autach pod wplywem alkoholu. Mialem bodajze 200 zlotych grzywny i rok na naprawe szkod (1100 zlotych). Nigdy nie dostalem wyrok, ale takie warunki podpisalem dobrowolnie i wiem ze wyrok zostal podpisany. Mijaja 2 lata a ja ani grzywny ani szkod nie oddalem. Jaka jest szansa ze wyrok jest/bedzie odwieszony? Czy jedno z wezwan z prok moze dotyczyc tej sprawy, czy byloby to wezwanie z sadu?

W jaki sposob moge zaplacic grzywne i szkody na odleglosc? Podadza mi jakis nr konta przez telefon gdzie moge to wplacic?

Powrót