Czy bede poinformowana o apelacji strony przeciwnej?

• Autor wątku Autor wątku xinaxa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xinaxa

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam

Wygrałam sprawę przed Sądem Rejonowym, czy w przypadku apelacji/odwołania strony przeciwnej będę o tym przez Sąd Rejonowy bądź Sąd Okręgowy poinformowana, jeśli tak to kiedy?

Chodzi mi o to abym miała świadomość że do takowej może dojść, bo nie chcę sytuacji że np. wyjadę na wakacje a listonosz jako niespodziankę zostawi awizo z Sądu na które nie będę mogła odpowiedzieć albo nawet się stawić.

Dziękuję.

Jak rozumiem strona przeciwna składając apelację składa ją do Sądu Rejonowego a nie do Okręgowego i stąd Sąd Rejonowy będzie o niej wiedział?

I ile strona przeciwna ma czasu na wysłanie apelacji? Od otrzymania powiadomienia o wyroku z Sądu Rejonowego 15 dni na odebranie przesyłki + 14 dni na napisanie apelacji?

Apelację składa się do sądu okręgowego ZA POŚREDNICTWEM sądu rejonowego. Na złożenie apelacji jest 14 dni od otrzymania wyroku z uzasadnieniem. Aby otrzymać wyrok z uzasadnieniem, należy w terminie 7 dni od dnia wyroku złożyć wniosek o doręczenie wyroku z uzasadnieniem i uiścić opłatę 100zl.

Jeżeli chcesz wiedzieć, czy strona przeciwna złożyła apelację, czy też wniosek o uzasadnienie, zadzwoń do sądu, otrzymasz taką informację.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Powrót