czy będzie windykacja po śmierci ojca

• Autor wątku Autor wątku Bitoto1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bitoto1

Użytkownik
Odpowiedzi
97
witam,
Przez kilka lat miałem wypłacane z funduszu alimentacyjnego alimenty gdyż ojciec pomimo wyroku nie przekazywał zasądzonych alimentów. Z tego powodu wobed zus narósł mu gigantyczny dług którego nigdy nie spłacał (dorabiał chyba na czarno).
Czy teraz ten dług wobec zus mogę "odziedzicyc" ja? Jeśli tak, to mogę się jakoś pozbyć/zrzec tego "spadku"?

Dziękuję. To dodatkowe pytanie. Nie wiem czy nie miał innych długów. Na pewno nie miał żadnego majątku. Czy powinienem się jakoś zabezpieczyć teraz np. Zrzec się, czy można to zrobić w momencie jeśli ktoś się u mnie upomni o spłatę jego zobowiązań?

Możesz zrzec się dziedziczenia. Ale... To jest umowa notarialna dwóch stron: potencjalnego spadkodawcy i potencjalnego spadkobiercy, więc musiałbyś wraz z ojcem odwiedzić notariusza. Jeśli możesz ojca namówić do takiego działania, to dobrze. Jeśli nie, to pozostaje odrzucenie spadku po śmierci ojca.

Ale pytanie o to "czy można to zrobić w momencie jeśli ktoś się u mnie upomni o spłatę jego zobowiązań?" czy trzeba uprzedzić fakty?

Za życia ojca nikt od Ciebie się nie będzie o nic upominał. Po śmierci masz pół roku na odrzucenie spadku, potem będzie "po ptokach".
Teraz lepiej ?:)

Kanas, to co byś mi poradził? Wiem, że ojciej miał dług wobez FA. O innych długach nie wiem, niewykluczone że pożyczał i nie oddawał też bankom czy znajomym. Czy wobec mojej niewiedzy o ewentulanych długach powinienem iść teraz do notariusza i zrzec się spadku (raczej nic materialnego po sobie nie zostawił, konta też nie miał)???

Czytałeś w ogóle to co tobie napisano i wskazano w linku ? Chyba nie skoro takie pytanie zdajesz.

Powrót