Czy biuro nieruchomości odpowiada za nieprawdziwe informacje uzyskane od właściciela

• Autor wątku Autor wątku Fabien1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fabien1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam takie pytanie, czy jako biuro nieruchomości, odpowiadam za uzyskane informacje na temat budynku od jego wlaściciela? Chodzi o to, że dla klienta z ktorym mieliśmy podpisaną umowę znaleźliśmy klienta na zakup jego domu. Doszło do transakcji. Po kilku tygodniach ten kupujący poinformował nas, że piec pordzewialy i przecieka, że generalnie centralne wadliwe i kilka innych rzeczy w tym budynku ktorych nie widac i o ktorych wczesniej nie mieliśmy pojęcia. Oczywiscie poprzedni właściciel mówił że centralne dziala bez problemu, że wszystko jest ok. My oczywiście opieralismy się na tym co przekazal nasz klient ( nie palimy w piecu itd przed wystawianiem oferty- nie nalezy to do naszych obowiazkow:) ). O teraz ten nowy wlasciciel kupil juz nowy piec i bedzie wzywal rzeczoznawcę. Chce zwrotu pieniędzy za piec od tego poprzedniego właściciela, niestety on nic sobie z tego nie robi. Wiec poszedl do prawnika i on mu powiedzial ze jak tamten mu nie odda to prawnik stwierdził że biuro bedzie musialo. My przeciez tylko podawalismy informacje ktore podal nam ten poprzedni wlasciciel, nie mamy możliwości sprawdze ia wad ukrytych. W ogloszeniu byla zawarta informacja że nie jest to oferta i że informacje zawarte są uzyskane od właściciela. Czy mam się czego bać, czy nie muszę? Jesli ktoś moglby udzielić mi takiej informavji byłbym wdzięczny.

Zależy jaki zakres obowiązków został wskazany w umowie.

Powrót