Czy brak kodu DLC może wpłynąć na cenę

• Autor wątku Autor wątku wisnia87r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia87r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam taki problem sprzedałem ostatnio na allegro grę Ni no kuni - Wizzard Edition !!! biały kruk !!! (5027299790) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jest to edycja kolekcjonerska która w zestawie zawierała książkę pluszaka gre i kody DLC.

I tu pojawia się problem kupujący wylicytował grę i po 30 dniach odezwal sie do mnie ze grę chce zwrócić z uwagi na przeddatowany kod DLC.

Dodam ze nie ma na świecie egzemplarza który posiadał by ten kod gra została wypuszczona tylko raz ze względu na to ze jest to edycja kolekcjonerska a kod miał swoja datę przydatności która oczywiście upłynęła. Dla tego tez nie wspominałem na aukcji o nim jako zawartość zestawu. I według mnie nie stanowił oferty na tej aukcji. Ciężko tez jest powiedzieć na ile jego przeddatowanie obniża wartość przedmiotu ponieważ jak mowie nie ma na świecie a ni jednej sztuki z aktywnym kodem wiec nie ma jak porównać sztuki z DLC z egzemplarzem bez niego

Czy w takim przypadku kupujący ma prawo do zwrotu ?

nie na aukcji napisałem tylko " Sama gra jest w stanie idealnym pudełko gra jak i wszystkie jej elementy są jak fabryki. Pluszak nigdy nie otwierany zapakowany w orginalan folie". Teraz kupujący rzada ode mnie 469 zl + 40 zl koszty wysyłki czyli razem 509zl( choć wylicytował za 404 zl ) lub zwrotu 20% wartości. Problem w tym jak określić czy rzeczywiście kody DLC stanowią 20% wartości zestawu skoro tak jak pisałem wcześniej nie ma na świecie a ni jednego egzemplarza który posiadał by jeszcze te kody aktywne.

Ostatnia edycja:
Jeśli nie zapewniałeś w ofercie, że są kody, to w mojej opinii roszczenia kupującego są bezpodstawne.

W ofercie, do której podał Pan łącze, widać informację o kodach DLC (załącznik graficzny); Na pytanie mailowe o zawartość sprzedawanego towaru 01.02.2015 napisał Pan: "przesyla oficjalne zdecie tej edycji http://muve.pl/uploads/banners/600x-1_1.jpg i to jak najbardziej potwierdzam" (w załączniku graficznym wymienione są kody DLC); Na marginesie dodam, że pudełko nie wygląda "jak z fabryki".

---

Ponadto obawiam się, że kody nie zostały "przedatowane"; 01.03.2015 napisał Pan:
"Prosze pana kody nie byly wykorzystane";
"Dodatkowo kody nie były zużyte ( wykorzystane prze zemnie )";
"jeśli bym wykorzystał kod na pewno bym o tym poinformował/" na pewno?, jest Pan pewien?

(fragment ze strony gametrade.pl) 20.01.2015 napisał Pan: "a kody wykorzystalem";

Kodeks cywilny. Art. 558. § 2.
Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne,
jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.

Panie Przemysławie, więc jak to właściwie było? Zataił Pan podstępnie tę wadę czy nie?

:cool:

Powrót