Czy córka musi spłacać kredyt na zakup towarów i usług?

• Autor wątku Autor wątku mariano_italiano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariano_italiano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie mam pytanie czy córka musi spłacac kredyt na zakup towarów i usług za matkę która nawet nie myśli o tym żeby uregulować zaleglości za ten kredyt??? dodam ze corka nie meszka z matką od 4 lat ale jest zameldowana w lokalu zajmowanym przez matkę i nie podpisywała żadnego dokumentu w ktorym figurowałaby jako żyrant lub osoba zobowiązująca sie do spłaty zaległości. Jakiś czas temu odbyła się rozprawa na której biegły grafolog stwierdził że na żadnym z dokumentów dotyczących wyżej wymienionego kedyty NIE ma własnoręcznego podpisu córki, bo poprostu nie podpisywała niczego. Zaledwie 2 tyg temu pojawił się windykator z wręcz nakazem (niemal strasząc dziewczyne która na chwile była u matki )ażeby to córka spłacała zaleglości.
Bardzo proszę o odpowiedz.
Dziękuję.

Do czego byl potrzebny grafolog?

Matka wziela kredyt podajac sie za corke i podrabiajac jej podpis czy kredyt byl na 2 osoby i matka sie podpisala + podrobila podpis corki ?

tak matka gdzies podpisała sie za córkę i przez to była sprawa w czasie postepowania grafolog stwierdził że córka nie podpisała się w żadnym dokumencie tak więc ja rozumiem że nie jest żadnym prawnym podmiotem odpowiedzialnym za spłate tego kredytu, więc jakim prawiem komornik doprasza się o spłate tegoż kredytu od córki???:confused:

i jak się zakończyła sprawa w sądzie?

Sprawa w sądzie potoczyła się tak że szanowna mamusia dostała wyrok w zawieszeniu i ma spłacać kredyt a że nie splaca to komornik się domaga aby córka spłacała mamusia nie pracuje więc ma wszystko w głębokim poważaniu. a komornika to nie obchodzi i a takauje córkę która lada dzień chciałaby załoązyć rodzine, ale widmo mamusi:x moze ciągnąc się i ciągnąć ... a jak mamusia znowu coś weźmie na raty i znowu nie będzie spłacała to co znowu córka będzie pociągana do odpowiedzianlności ????

Czy na jakimkolwiek pismie corka jest wzywana do splaty dlugu?

Bo takie gadki windykatorskie to norma a do czasu az nie bedzie nic na pismie to nie ma sie czym przejmowac.

nie nic takiego nie było tylko ze gość poprostu ją straszy że dogada się z kim potrzeba
i dojdzie do celu "po trupach" tak jak na słynnym filmie "komornik" jeśli szacowny kolega miał okazje oglądać ten film. Reasumując żadne pismo nie wpłyneło z wezwaniem
do zapłaty przez córkę chodzi tu o mozliwość odprawienia takiego natręta od niej.

najlepiej takiego kolesia poprosić żeby chwilkę zaczekał i zadzwonić przy nim na Policję.

może i coś w tym jest ale jakoś nie przepadam za takimi rozwiązaniami nie chciałbym żeby lokatorzy bloku musieli wysłuchiwać jakieś scysje z policją. Takiemu natrętowi poprostu trzeba wyjechać z konkretnym paragrafem albo innym asem w rękawie żeby się odczepił od córki a zają się tatusiem i mausią którzy rozeszli się ale nie mają jeszcze rozwodu a nie córką która nie jest niczemu winna.

As w rekawie to jest wlasnie policja :) Na windykatorow nie dzialaja zadne paragrafy, prosze sie nie łudzic :)

Naprawde jego dzialanie jest bezprawne a corka niech go oleje i tyle.

najpierw przyszedl komornik a potem windykator i oboje usilowali wyegzekwowac pieniadze od corki za wszelka cene

Trzeba sprawdzić na kogo jest wystawiony Tytuł u Komornika. Jeżeli tytuł jest na córkę trzeba go unieważnić! art 825 kpc
Windykatora pogonić. Nie ma prawa nachodzić córki, nękać, wydzwaniać, art 190a

Tytul jest wystawiony u windykatora i u komornika z imienia i nazwiska na matke, jednak ze corka w miedzy czasie ja odwiedzila w domu i zaczeli ja straszyc ze jak nie zacznie mama splacac zadluzenia to dobiora sie do niej.

dziękuje serdecznie za odpowiedz:) drogi kolego widzę że jesteś bardzo zoriętowany
w prawie i szczerze mowiąc o to mi chodziło, abym miał takiego asa w rękawie w postaci art. kk i kpc. :).

P.S. czekam jeszcze na odpowiedzi szanownych korespondentów, może coś jeszcze ciekawego się dowiem. Szczerze mówiąc brawo dla założycieli forum. Napewno wielu ludzi uzusykało tutaj wiele cennych informacji a ja jestem jednych z nich.

Mylisz pojęcia. Windykator nie ma Tytułu do egzekucji. Może wywierać presję dozwoloną prawem Nic więcej!! Nie wpuszczać. wezwać policje. jak pisałem...windykator nic nie może...(nie wiele)
Natomiast komornik przeprowadza czynności egzekucyjne i ma umocowanie prawne!
Inna sprawa. czy zachował sie etycznie.
Dłużnikowi przysługuje skarga na te czynności (100zł) Jeżeli zachowanie komornika było niewłaściwe proszę poinformować o tym fakcie (dobrze udokumentowane) organ nadzorujący jego pracę czyli SR
Trochę dym wprowadziłeś swoimi chaotycznymi postami. Komornik zawitał do domu matki i miał prawo. Córce przypadkiem powiedziano kilka słów..za dużo co nie znaczy, że od córki domagają się zapłaty. Niepotrzebna burza!
Konkludując. Córka nie musi spłacać kredytu.... Po śmierci matki ten dług przejdzie na nią. Wtedy trzeba odrzucić spadek.

dzięki wielkie tak to jest jak się jest osobą która relacjionuje opowieść historii osób trzecich. Jeszczer raz przepraszam za troche chaosu ale suma sumarum wszystko zostało juz wyjaśnione. Dzięki Tobie szanowyny kolego ale i też równie szanownych kolegów piszących wcześniej.
Dziękuje.

Powrót