czy coś dziedziczę po siostrze zmarłej w Kanadzie

• Autor wątku Autor wątku ella08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ella08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
moja siostra przez ponad 50 lat mieszkała w Kanadzie.Wyszła tam za mąż i miała 2 dzieci.Wraz ze swoim mężem mieli dużą farmę.W zeszłym roku zmarł mąż mojej siostry a sierpniu tego roku zmarła moja siostra.Chciałabym się dowiedzieć czy należy mi się jakiś spadek po mojej zmarłej siostrze.Nie wiem czy został sporządzony jakiś testament i czy wg prawa kanadyjskiego coś mi się należy.Dziękuję za informacje

Przepis prawny:
USTAWA
z dnia 4 lutego 2011 r.
Prawo prywatne międzynarodowe

Art. 2.
1. Jeżeli ustawa przewiduje właściwość prawa ojczystego, obywatel polski podlega prawu polskiemu, chociażby prawo innego państwa uznawało go za obywatela tego państwa.
Art. 64.
1. Spadkodawca w testamencie lub w innym rozrządzeniu na wypadek śmierci mo-że poddać sprawę spadkową swojemu prawu ojczystemu, prawu miejsca swoje-go zamieszkania albo prawu miejsca swojego zwykłego pobytu z chwili doko-nania tej czynności lub z chwili swojej śmierci.
2. W razie braku wyboru prawa w sprawie spadkowej właściwe jest prawo ojczyste spadkodawcy z chwili jego śmierci.

Więc tak - należy coś się panu po zmarłej siostrze, o ile posiadała polskie obywatelstwo.
Po szczegóły warto też byłoby zasięgnąć informacji w ambasadzie kanadyjskiej.

Powrót