Czy cydr lubelski to nazwa zastrzezona?

• Autor wątku Autor wątku husq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

husq

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Czy cydr lubelski to nazwa zastrzezona?

Precyzując. Chcę produkować swój własny cydr również lubelski. Czy mam taką możliwość?

Sprawdź w rejestrach, to się dowiesz.

Na jakiej podstawie została ta nazwa zastrzeżona? Jest to nazwa odnosząca się do nazwy miasta, z tego co mi wiadomo nie można zastrzegać na wyłączność nazw miast, województw, herbów, symboli i znaków narodowych. Dlaczego więc do nazwy cydr lubelski prywatna osoba może mieć wyłączność?

husq napisał:
... nazwa zastrzezona?
Nid ma czegoś takiego, co najwyżej znak towarowy z prawami ochronnymi.

husq napisał:
... nie można zastrzegać na wyłączność nazw miast, województw, herbów, symboli i znaków narodowych. ...
Ich ochrona wynika z innych przepisów, np. Ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych lub też Uchwały uznające herby i nazwy jako dobro osobiste.

PS.
Poszukaj w rejestrze UP "strefa architekta", zdziwisz się.

Jak możesz, doprecyzuj sformułowanie "strefa architekta" , szukam na stronie UP i nic takiego nie widzę, w wyszukiwarce również. Chodzi mi o samą nazwę bez ich logo itp, tylko nazwa cydr lubelski w innych butelkach inna szata graficzna, czy można użyć tej nazwy.

husq napisał:
... Chodzi mi o samą nazwę bez ich logo itp, tylko nazwa cydr lubelski w innych butelkach inna szata graficzna, czy można użyć tej nazwy.
Jeśli prawa ochronne dotyczą znaku słowno-graficznego, nie możesz.

Wracam właśnie od rzecznika patentowego, nie jest możliwe udzielenie prawa ochronnego na wyraz "cydr" oraz "lubelski" jedynie indywidualny znak graficzny. Pozdrawiam forumowych prawników-fachowców.

Nie opowiadam się za żadną z opcji - ta gałąź prawa to nie moja bajka.
Ale:
znak towarowy Cydr lubelski jest własnością firmy Ambra - te informacje można bez problemu znaleźć w bazie znaków unijnych.
Art. 132(1).(51) ustawy o pwp stwierdza że:
nie udziela się prawa ochronnego na znak towarowy:identyczny lub podobny do znaku towarowego, na który udzielono prawa ochronnego z wcześniejszym pierwszeństwem na rzecz innej osoby dla towarów identycznych lub podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje, w szczególności ryzyko skojarzenia znaku zgłoszonego ze znakiem wcześniejszym
Jesteś pewien, że dobrze zrozumiałeś rzecznika patentowego?
W końcu, np. piwo Tyskie jest tylko jedno.

Ostatnia edycja:
Powrót