Czy da się odzyskać pożyczkę?

• Autor wątku Autor wątku sajmon1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sajmon1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam 2 pytania;
1. Pożyczyłem synowi 50000 zł 3 lata temu, przelewając mu na konto powyższą kwotę. Umowa była ustna, że mi ją spłaci, jak się ustabilizuje. Uznałem, że jak znalazł dobrze płatną pracę, to już to zrobi. On twierdzi, że ...nie dałem mu pożyczki. Co robić?
2. Pożyczałem synowi ( umowa ustna) pieniądze na budowę domu. Dostawał je do ręki i za nie kupował materiały budowlane, a potem sobie z faktur odliczał od podatku.
Dodam , że syn nie miał wtedy takich dochodów, żeby zbudować dom ( żona niepracująca, on - tylko okazjonalne dochody). Oczywiście zaprzecza, że pożyczałem pieniądze. Czy da się odzyskać długi?

pozdrawiam

Na te dwa pytania należy odpowiedzi udzielić jednej – wszystko zależy, czy jesteś w stanie udowodnić, że: 1) umowa pożyczki została zawarta 2) odpowiednia kwota została przekazana synowi właśnie w wykonaniu tej umowy. Poza tym:

Przepis prawny:
KC – brzmienie sprzed 8.09.2016 r.
Art. 720. § 2. Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

Przepis prawny:
Art. 74. § 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.

aronmoskalev napisał:
Na te dwa pytania należy odpowiedzi udzielić jednej – wszystko zależy, czy jesteś w stanie udowodnić, że: 1) umowa pożyczki została zawarta 2) odpowiednia kwota została przekazana synowi właśnie w wykonaniu tej umowy. Poza tym:

Przepis prawny:
Art. 720. § 2. Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

]

Przenosi pięćset złotych to oznacza, że ma przekraczać 500 złotych?

sajmon1973 napisał:
Przenosi pięćset złotych to oznacza, że ma przekraczać 500 złotych?

Wartość pożyczki musi wynosić co najmniej 500 zł. W omawianym przypadku (nr 1) wynosi 50.000 zł, więc... ustawa wymagała formy pisemnej (bez rygoru nieważności).

Komentując problem szerzej – umowa pożyczki zawarta w formie ustnej jest ważna, ale rygor trudności dowodowych powoduje, że ciężko jest udowodnić jej istnienie przed sądem. I tak: co do pytania nr 1 – jeżeli np. przelew był opisany jako „pożyczka”, to daje jakiś punkt wyjścia, co do pytania nr 2 – jeżeli pieniądze były wręczone do ręki bez pokwitowania, to szanse na odzyskanie tej kwoty są marne.

Dochodzi jeszcze kwestia opłacalności ew. sporu sądowego. Więc o ile w wypadku pkt. 1 można na podstawie owego przelewu próbować udowadniać pożyczkę i może opłacać się zaryzykowanie tych 2500 opłaty za wniesienie pozwu, o tyle w wypadku pkt 2, gdzie szanse na udowodnienie są nikłe, a koszta zapewne wysokie (domu się nie wybuduje za 50 tys, prędzej za 250 tys), to ryzykowanie 5% wartości przedmiotu sporu za wniesienie pozwu, który nie wiadomo, czy się wygra... Może być niezbyt dobrym pomysłem.

To już jednak jest do oceny pytającego. Kwestie szans ma opisane.

Tak, zdaje się, że temat wyczerpaliśmy w pełni. Jeszcze warto wspomnieć, że koszty mogą wzrosnąć, jeśli w sprawie pojawi się po stronie przeciwnej pełnomocnik profesjonalny. A w razie braku zapłaty dojdą jeszcze koszty egzekucji...

Zdumiewa mnie, że pożyczanie niekiedy wielkich kwot odbywa się „na gębę”, a gdy przychodzi czas zapłaty, to się pojawiają przeszkody nie do ominięcia. Zabezpieczenie się na taką ewentualność leży w interesie udzielającego pożyczki, nawet jeśli biorącym jest osoba mu bliska. Nie można po czasie liczyć, że problem cudownie się rozwiąże.

Nie chcę nikogo strofować (a już na pewno nie autora tego wątku), ale wszystkich, którzy ten wątek mogą czytać (Forum Prawne przegląda naprawdę dużo osób) pragnę ustrzec przed zgubnymi konsekwencjami takiego podejścia. Trzeba zawczasu zadbać o dowody. Verba volant, scripta manent.

Powrót