czy da sie ukarac ta osobe-kradziez zdjecia!

• Autor wątku Autor wątku skaknka20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skaknka20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
pare dni temu wstawiono moja fotke-podano link do mojego konta na
naszej.klasie.pl(skopiowana z innego forum,bez mojej zgody)bardzo
mnie to zdenerwowalo,gdyz nie zycze sobie aby ktokolwiek "kradl"moje
fotki!znam tylko adres ip i host tejze osobki,na moje nieszczecie
osoba ta mieszka w Ameryce a ja w Polsce,co moge zrobic po lini prawa
z tym?czy rzeczywiscie takie osoby zostaja bezkarne
bardzo licze na Wasza pomoc!
(aha,osoba ta na forum kobiecym o urodzie zapytala sie niby w moim imieniu co mozna we mnie z urody zmienic?)
jak narazie to skasowano zdjecie z tego forum a ja skasowalam zdjecia z nasza klasa.pl....
dziekuje...........................................

dlaczego nikt mi nie pomoze,nie wieze ze nikt mi nie moze pomoc :( doradzic cokolwiek!dla mnie to powazna sprawa!

jest mi bardzo przykro ze na tym forum po prostu'zlewa sie ludzi"-brzydko mowiac! :x

No to po takim wstępie napewno wszyscy odpowiedzą ...

Ja już szperam w mózgu i wertuję stosowne ustawy. :lol:

ze wzgledu na to ze ta osoba mieszka w USA to czy moge zlozyc skarge/pozew przez znajoma?albo czlonka rodziny?

Jeśli wklejono tylko link do twojego profilu, nikt nic nie ukradł. Sama opublikowałaś swoje zdjęcie na ogólnodostępnej stronie więc musisz się liczyć z tym że ktoś będzie wchodził na twój profil i je oglądał.

Zastanawiam się dlaczego szanowne koleżeństwo pokpiwa sobie z userki, choć nie ma ku temu żadnego powodu?
Mamy tu - moim skromnym zdaniem - do czynienia z naruszeniem ochrony wizerunku z przepisów ustawy o ochronie praw autorskich oraz pokrewnych, a także do naruszania praw autorskich właściciela tego zdjęcia
Sam fakt zamieszczenia swojego zdjęcia w internecie nie daje prawa do jego dowolnego wykorzystywania przez osoby trzecie jak i jego niekotrolowanego rozpowszechniania i to w celach ośmmieszenia osoby na niej umieszczonej.
Można jedynie polemizować z tezą, że samo upublicznienie zdjęcia powoduje, że dana osoba staje się przez to osobą publiczną i wtedy nie podlega ochronie wizerunek tejże osoby, ale jest to teza dyskusyjna.
Jednakowoż w dalszym ciągu mamy ochronę prawną z innych przepisów Kc o ochronie dóbr osobistych jakim jest wizerunek oraz cześć tej osoby. (Art. 23 i 24 Kc)

Ostatnia edycja:
Ja rozumiem że na forum wklejono tylko link do zdjęcia, IMHO nie jest to złamanie żadnych praw autorskich ani prawa ochrony wizerunku.

Primo, zależy do jakich celów jest użyte i w jakim kontekście. (ochrona z Art. 23 i 24 Kc)
Secundo, zawsze prawa autorskie są chronione i autor zdjęcia może żądać to co wynika z ustawy o tych prawach.
Korzystanie z prac już opublikowanych, też jest obwarowane pewnymi ograniczeniami.

Powrót