Czy darowizna z niepełnymi danymi może zostać przez kogoś podważona?

• Autor wątku Autor wątku daromail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daromail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeżeli dostało się od Rodzica darowiznę pieniężną, a na potwierdzeniu przelewu

1) w nazwie nadawcy znalazło się tylko pierwsze imię Rodzica (pomimo, iż Rodzic w dowodzie tożsamości ma dwa imiona)
2) w nazwie odbiorcy znalazło się tylko pierwsze imię moje (pomimo, iż w dowodzie tożsamości też mam dwa imiona), to

czy taka darowizna może zostać przez kogoś podważona?

Co możemy zrobić, żeby tak się nie stało?
Co możemy zrobić, żeby to jakoś wyprostować?

Czy na przykład Notariusz mógłby nam teraz w tym jakoś pomóc?

PS Darowizna została wypłacona na podstawie ustnej umowy - nie było aktu notarialnego.

Większość ludzi posługuje się tylko pierwszym imieniem. Nie ma obowiązku posługiwania się dwoma imionami.
Nie ma kompletnie żadnego znaczenia ile imion darczyńcy czy obdarowanego widnieje na potwierdzeniu przelewu. Nie jest to żaden błąd i nie ma tu nic do "prostowania".

Rozumiem, że nie ma obowiązku posługiwania się dwoma imionami, natomiast jest jeszcze coś, co zauważyłem. Mam konta w dwóch bankach. Ten drugi bank - niezależnie ode mnie - pokazuje mnie jako osobę z dwoma imionami. Czy jeżeli przeleję darowiznę z banku A, który pokazuje tylko moje pierwsze imię do banku B, który pokazuje moje dwa imiona (nadawca: pierwsze imię + nazwisko z banku A), w banku B założę lokatę, a zysk z tej lokaty przeleję z powrotem do banku A (nadawca: pierwsze imię + drugie imię + nazwisko z banku B), to też będzie OK? Bo mimo wszystko martwi mnie to - tutaj darowizna z pierwszym imieniem, tam drugi bank pokazuje mnie jako osobę z dwoma imionami... Czy na pewno nie będzie z tego tytułu żadnych problemów?

Powrót