H
hausn
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Czy decyzję NSA można zaskarżyć do SN.
Jeżeli tak to na jakiej podstawie, w jakim terminie?
Jeżeli tak to na jakiej podstawie, w jakim terminie?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mariusz Cyran napisał:Witam
Temat poruszany już prawie rok temu, a ja na tym forum jestem "greenhorn", ale zadam pytania (a nóż ktoś odpowie):
- czy skarga do Europejskiego Trybunału Prawa Człowieka może być składana w języku polskim?
- czy można ją składać samemu, czy musi nas reprezentować jakiś pełnomocnik prawny?
Ewentualnie z góry dziękuję)
Pozdrawiam
praworzadny napisał:Tak, moze byc napisana w jezyku polskim. Mozna skarge taka zlozyc samemu jednakze po wykorzystaniu wszyskich srodkow krajowych czyli dwu instancji sadow powszechnych i WSA oraz NSA jezeli chodzi o sprawy administracyjne. Masz 6 miesiecy czasu od daty otrzymania wyroku np. NSA do napisania i zlozenia skargi do ETS. W skardze musisz wskazac ktory artykul prawa EU zostal naruszony przez wyrok sadu krajowego. Czesto to jest dosc trudne dla przecietnego obywatela i dlatego dobrze bylo by skorzystac z porady adwokata.
clio81 napisał:To zależy od zarzutów jakie może postawić. Istnieje możliwośc wznowienia postępowania (np. gdy ujawniono nowe dowody), wniesienia skargi to Trybunał Konstytucyjnego (gdy wyrok wydano w oparciu o przepisy niezogdne z Konstytucją itp.) bądź do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (gdy doszło do naruszenia praw człowieka).
praworzadny napisał:Czyli praktycznie jezeli wyrok NSA zostal wydany z naruszeniem Ustawy to koniec, kropka? Zadnej mozliwosci wzruszenia knota prawnego? A wytoczenie procesu skarbowi panstwa?
clio81 napisał:Zgadza się. Domniemywa się, że NSA nie wydaje wyroków niezgodnych z prawem. Nie ma też podstawy prawnej do wytoczenia powództwa Skarbowi Państwa.
praworzadny napisał:Ogolnie przyjete jest, ze nie przenosi sie definicji i pojec z jednych ustaw do drugich gdyz to powoduje zmiane znaczenia ustaw a Sad nie ma takich uprawnien.
Jeżeli szkoda została wyrządzona przez wydanie prawomocnego orzeczenia lub ostatecznej decyzji, jej naprawienia można żądać po stwierdzeniu we właściwym postępowaniu ich niezgodności z prawem, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. Odnosi się to również do wypadku, gdy prawomocne orzeczenie lub ostateczna decyzja zostały wydane na podstawie aktu normatywnego niezgodnego z Konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub ustawą.
Iwo Fisz napisał:praworzadny - mam wrażenie, że jest zupełnie inaczej.
Odpowiedzialność SP za wadliwe wyroki sądu określa art. 417[1] par. 2 K.c.:
Poza tym, zawsze można próbować złożyć skargę konstytucyjną.
W razie niemożności poniesienia kosztów pomocy prawnej, skarżący może zwrócić się do sądu rejonowego jego miejsca zamieszkania o ustanowienie dla niego adwokata lub radcy prawnego z urzędu na podstawie Kodeksu postępowania cywilnego. Do czasu rozstrzygnięcia przez sąd wniosku nie biegnie termin przewidziany w art. 46 ust. 1. [tj. termin dla wniesienia skargi konstytucyjnej]
Iwo Fisz napisał:praworzadny - myślałem, że mówimy o przepisach, a nie narzekamy na adwokatów...
Art 48 ust. 1 ustawy o TK:
Iwo Fisz napisał:praworzadny - myślałem, że mówimy o przepisach, a nie narzekamy na adwokatów...
Art 48 ust. 1 ustawy o TK:
praworzadny napisał:A jaki jest termin do wniesienia skargi konstytucyjnej od czasu zapadniecie wyroku prawomocnego?
Skarga konstytucyjna, zwana dalej "skargą", może być wniesiona po wyczerpaniu drogi prawnej, o ile droga ta jest przewidziana, w ciągu 3 miesięcy od doręczenia skarżącemu prawomocnego wyroku, ostatecznej decyzji lub innego ostatecznego rozstrzygnięcia.
praworzadny napisał:Jak Sad Administracyjny, lamiac Ustawewydaje wyrok to o jakiej skardze konstytucyjnej mozemy mowic?