Czy dług jest przedawniony.

• Autor wątku Autor wątku kamil_1916
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_1916

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam dowiedziałem się w pracy że moje wynagrodzenie zostało zajęte przez komornika. Wcześniej nie dostałem żadnej informacji ani nakazu zapłaty gdyż adres pod który były wysyłane wszystkie pisma jest nieprawidłowy. Chciał bym się dowiedzieć czy zadłużenie nie jest czasem przedawnione. Zadłużenie jest za usługi telefoniczne. Data wymagalności jest z 2011-11-24,data wniesienia do sądu to 2014-01-20 a nakaz zapłaty jest z 2014-02-14. Dodam jeszcze że sprawę prowadził sąd w Lublinie i nie odebrałem żadnego pisma związanego z tą sprawa

zatem założyć konto na e-sądzie, zobaczyć w pozwie czy adres dla pozwanego jest prawidłowy czy błędny, jeżeli prawidłowy - to kto odebrał, jeżeli nie prawidłowy to złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i udowodnić, że podczas próby dostarczenia przesyłki sądowej adres dla pozwanego był zły, na potwierdzenie tego faktu dołączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające prawidłowy adres podczas próby dostarczenia przesyłki sądowej,

robinson21 napisał:
zatem założyć konto na e-sądzie, zobaczyć w pozwie czy adres dla pozwanego jest prawidłowy czy błędny, jeżeli prawidłowy - to kto odebrał, jeżeli nie prawidłowy to złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i udowodnić, że podczas próby dostarczenia przesyłki sądowej adres dla pozwanego był zły, na potwierdzenie tego faktu dołączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające prawidłowy adres podczas próby dostarczenia przesyłki sądowej,

Mam już tam konto i adres tak jak pisałem wyżej był zły, mam też dokumenty to potwierdzające. Tylko czy w takim wypadku ten dług jest przedawniony? Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedz

Przedawnienie nie zależy od prawidłowego adresu w pozwie. W Twoim przypadku bieg przedawnienia został skutecznie przerwany poprzez złożenie pozwu w sądzie. Roszczenie nie jest przedawnione.

kamil_1916 napisał:
Tylko czy w takim wypadku ten dług jest przedawniony?

Na podstawie informacji, które napisałeś, bieg przedawnienia był skutecznie przerwany - pozew w terminie, egzekucja też w terminie. Ta linia obrony odpada 😉

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Na podstawie informacji, które napisałeś, bieg przedawnienia był skutecznie przerwany - pozew w terminie, egzekucja też w terminie. Ta linia obrony odpada 😉

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Ok rozumiem ale z racji tego że nakaz był wysłany na zły adres mogę starać się o zmniejszenie zadłużenia o koszty komornicze i odsetki?

A czy nie lepiej złożyć skuteczny sprzeciw i uwolnić się od komornika niż debatować nad tym czy dług jest przedawniony czy też nie.

Witam, sprzeciw przyjęty i nakaz zapłaty utracił moc. Mam jeszcze pytanie bo 3 grudnia komornik wysłał do firmy windykacyjnej pieniądze które otrzymał z tytułu zajęcia mojego wynagrodzenia. Czy w sytuacji jak nakaz zapłaty utracił moc to firma windykacyjna powinna zwrócić mi zajęte pieniądze?

firma windykacyjna powinna zwrócić mi zajęte pieniądze?

Skontaktuj się z komornikiem, przedstaw mu dokumenty na okoliczność utraty mocy prawnej wydanego wcześniej nakazu zapłaty. Powinieneś otrzymać zajęte wcześniej środki.
Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 8 grudnia 2006 r. w sprawie o sygn. akt V CSK 229/06 "(...) roszczenie o zwrot świadczenia nienależnego na skutek odpadnięcia podstawy prawnej po jego wykonaniu staje się wymagalne z dniem odpadnięcia podstawy prawnej świadczenia. Tym dniem jest dzień prawomocnego rozstrzygnięcia odnośnie tego świadczenia".

.............................
Nie jestem prawnikiem

Powrót