Czy dług się przedawnił ?

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Witam Forumowiczów
Pytanie :
Dostałem ofertę polubownego załatwienia sprawy z firmy "Kruk". Oferta jest dobra, ale mam wątpliwości.
Znalazłem pismo komornika z dnia 25.01 .2023 z informacją ,że postępowanie zostało umorzone w trybie art 825 pkt 1 kpc postanowieniem z dn 15.11.2021.
Pismo dostałem bodajże jako odpowiedź na moje zapytanie o prowadzone postępowanie egzekucyjne. Wówczas płaciłem alimenty i prawdopodobnie dlatego umorzone zostało postępowanie.
Jak mogę sprawdzić ,czy roszczenie nie jest przedawnione? Jeśli jest, to jak mam gadać z "Krukiem"? Bo jesli nie jest , to będę spłacać. Ostatnie pismo od Komornika w tej sprawie ( które znalazłem) pochodzi z 15.11. 2016 r.
Dziękuję za pomoc.

kisieks6969 napisał:
Witam Forumowiczów
P
Jak mogę sprawdzić ,czy roszczenie nie jest przedawnione?
Dziękuję za pomoc.

www google pl - 'przedawnienie roszczeń' i inne wariacje
+ opcja "szukaj " na forum

Ostatnie pismo od komornika jest w 2023 a nie z 2016, sprzeczność faktów w jednym wątku ...
Poza tym, jak wszędzie jest wskazane nie liczy się pismo a czynność.

Ostatnia edycja:
Dodam, że Sąd Najwyższy w swoim orzecznictwie uznaje, że umorzenie egzekucji na wniosek wierzyciela (art. 825 kpc) powoduje, że całe postępowanie traktowane jest jako niebyłe. Nie doszło zatem do przerwania biegu przedawnienia na skutek wniesienia sprawy do komornika, która zakończyła się umorzeniem na art. 825 pkt 1 kpc. Pytanie czy od poprzedniej egzekucji minął wystarczający czas, aby się przedawniło?

Powrót