Czy dostanę obywatelstwo niemieckie jeśli....

• Autor wątku Autor wątku BOZENAKON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BOZENAKON

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanie jestem w dziwnej sytuacji chciała bym ubiegać się o obywatelstwo niemieckie na podstawie już rozpoczętej procedury przez moich rodziców.

Mianowice jako 3 letnie dziecko wyjechałam z rodzicami do niemiec, w obu rodzinach(z strony matki i ojca) znajdują się bliscy krewni babcie i dziadkowie z niemieckim obywatelstwem, rodzice rozpoczeli proces ubiegania się o obywatelstwo w trakcie ich pobytu, jest on nie dokończony ale mam jakiś papier w którym ja i tata mamy zaznaczone obywatelstwo niemieckie mama nie, obije rodziców posiada paszport niemiecki w którym wpisane jest tylko obywatelstwo niemieckie (nie niemiecko polskie) ja jestem dopisana jako dziecko do paszportu mamy oczywiście paszporty te sa juz nie ważne.
Ponadto posiadam dokumentacje przepisania mojego nazwiska (po ojcu) na polskie zrobił to jakiś pradziadek.

obecnie mieszkam w niemczech od 3 miesiecy
czy moge wystapić o wydanie paszportu na podstawie starego (od mamy w którym jestem wpisana)
czy można jakoś na podstawie tych dokumentów które juz mam kontynuować proces ubiegania się o obywatelstwo rozpoczęty przez moich rodziców?

czy niemieckie nazwisko przepisane na polskie może byc pomocne?

Jak widać sytuacja jest dość skomplikowana i nie bardzo wiem jak się za to zabrać:o

posiada paszport niemiecki w którym wpisane jest tylko obywatelstwo niemieckie (nie niemiecko polskie)

w paszporcie niemieckim nie wpisuja podwójnego obywatelstwa ,w polskim tez nie

nie wiedziałam tego
ale w takim razie skoro oboje rodziców ma niemieckie paszporty a w nich wpisane obywatelstwo niemieckie mogę się na tej podstawie ubiegać o przyznanie mi takowego???

ubiegac sie mozesz ,wnioski sklada sie w miejscu zamieszkania ,koszt 25€

Chodzi mi o to czy mam jakieś realne szanse (na podstawie tych paszportów ) czy raczej nie???

Bozena, sorry, ale jakos strasznie metnie piszesz.

Z jednej strony, ze rodzice "rozpoczeli procedura o nadanie obywatelstwa"

z drugiej strony, ze mieli paszporty niemieckie

Niemieckiego paszportu z reguly nie daja nikomu na "poczatku" procedury, tylko po jej zakonczeniu.

Nikt ci nie odpowie na twoje pytanie, bo wlasciwy urzad musi teraz wszystko na nowo sprawdzic. Jesli potwierdza obywatelstwo, dostaniesz paszport, jesli nie potwierdza, nie dostaniesz. A czy stare paszporty czy nie, to akurat nie gra az takiej roli.
Przeciez 25 euro to nie taka kwota, ktorej nie mozna zainwestowac, zeby miec pewnosc

Powrót