Czy dostanę zasiłek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku marta.katin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta.katin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Od maja 2014 roku pracuję na umowę o pracę (na czas określony 2 lata) za najniższą krajową. Pod koniec bierzącego roku jestem zmuszona przeprowadzić się do mojego rodzinnego miasta i niestety wynika z tego porzucenie dotychczasowej pracy. W obecnym miejscu zamieszkania nie posiadam stałego zameldowania jedynie jest to lokum wynajmowane, ale poparte umową. Dodatkowo studiuję zaocznie i od kolejnego roku studenckiego (10.2015) będzie przysługiwało mi stypendium naukowe. Stąd moje pytanie, a właściwie kilka:

1. Czy w mojej sytuacji (przepracowany ponad rok na uop + trwające studia zaoczne) przysługuje mi prawo do zasiłku?
2. Czy otrzymanie stypendium naukowego (jest to uczelnia prywatna) wyklucza pobranie zasiłku dla bezrobotnych?
3. Czy jeżeli wypowiedzenie umowy nastąpi za porozumieniem stron to czy dostanę zasiłek dla bezrobotnych?
4. I ostatnie pytanie: W jaki sposób (najlepiej nie inwazyjny dla mnie) musiało by być określone wypowiedzenie aby natychmiastowo otrzymać zasiłek.

Z góry dziękuję za udzielenie pomocy. Trochę już w tym temacie czytałam, ale liczę, że na tym forum otrzymam profesjonalną pomoc.

:)

Jeżeli pracownik rozwiązuje umowę to zasiłek się nie należy.

Dziękuję za odpowiedź, jednak to nie ja oficjalnie będę rozwiązywać umowę. W poście wyżej napisałam, że jedną z opcji jest "porozumienie stron". Osobiście nie chciałabym rezygnować z obecnej pracy, jednak moja sytuacja prywatna niestety mi na to nie pozwala, dlatego chciałabym chociaż przez pierwszy miesiąc pobierać zasiłek zanim uda mi się znaleźć nową pracę.

Zgodnie z art. 71 i art. 75 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. Nr 69, poz.415 z późn. zm.) zasiłek dla bezrobotnych przysługuje za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy, z zastrzeżeniem następujących przypadków, kiedy bezrobotny:
...
2. w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania

Od maja ubiegłego roku zasiłek przyznawany jest od daty rejestracji lub po 90 dniach. Jeśli rozwiązanie umowy nastąpi na mocy porozumienia stron z powodu zmiany miejsca zamieszkania (taka informacja znajdzie się na świadectwie pracy), zasiłek będzie przyznany od daty rejestracji - zgodnie z cytowanym wyżej artykułem.

Powrót