A
adoravivos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Dzień dobry, zamówiłem z Wielkiej Brytanii 30 butelek po 10ml płynu do e-papierosów. Dostałem wezwanie na przesłuchanie jako podejrzany o popełnienie wykroczenia skarbowego na podstawie wyżej wymienionego artykułu kodeksu karnego skarbowego. Zastanawiają mnie dwie rzeczy - Czy w przypadku towaru o zakazanej sprzedaży wysyłkowej w Polsce nie powinny być zastosowane najpierw te przepisy i paczka zostać odesłana/zniszczona? Druga sprawa - wartość celna towaru to 108zł, urząd celny w wezwaniu oskarża mnie o uszczuplenie budżetu państwa o 330zł akcyzy i 101zł VAT. Akcyza za 10ml płynu to 6,77 brutto. 30 * 6.77 = 203zł. Należny VAT też wychodzi 71,53 jeżeli VAT jest naliczany od całkowitej kwoty wraz z akcyzą, tego nie wiem. Czy na tej podstawie można jakoś podważyć postanowienie Urzędu? Proszę o pomoc w interpretacji. Jeżeli wszystko ze strony Urzędu jest w porządku, to prosiłbym kogoś doświadczonego w kks o informację jakiej kary mogę się spodziewać. Widełki do grzywny są takie, że ciężko powiedzieć.
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję