Czy dumping jest w polsce dozwolony?

• Autor wątku Autor wątku krysal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krysal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam , pytanie jak w temacie ale oto szczegóły.
Przeszukałem internet i piszą że dumping dotyczy relacji międzynarodowych a w polsce dużych firm.
Czy prowadząc sklep np.mam wszystko po 10 zł , każdy towar. Jeden jednak kupuję po 2-3 zł , a niektóre po 12, 14, 20. Tych pierwszych 70 % , drugich 30 %. Czy moje praktyki (te drugie towary sprzedaję taniej niż kupiłem) to będzie dumping?
Dzięki za odpowiedz!!

Zakazany jest taki dumping, który spełnia przesłanki z art. 15 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

[lex:28ajilim]Art. 15. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest utrudnianie innym przedsiębiorcom dostępu do rynku, w szczególności przez:
1) sprzedaż towarów lub usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odprzedaż poniżej kosztów zakupu w celu eliminacji innych przedsiębiorców;[/lex:28ajilim]

Dzięki za odpowiedz , ale czy w moim przypadku eliminuję innych przedsiębiorców?Jkak jest interpretacja prawna?

Teraz na poważnie i proszę się nie śmiać- mam w głowie pewien pomysł .
A powiedzmy coś takiego - klient kupuje pudełko i nie wie co jest w środku . Zapłata za pudełko jest stała , np. 50 zł . Raz w pudełku jest np. długopis , a raz tuner tv sat wart 300 zł. Czy to jest dumping ? Czy można to podciągnąć pod loterię. A może sprzedawać pudełko a zawartość byłaby niejako gratis?

Powrót