Czy egz. komornika zmienia termin przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku piotr2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr2009

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Witam, proszę o pomoc i informację. Czy egzekucja komornicza bezskuteczna i umorzona, po umorzeniu wydłuży termin przedawnienia z lat trzech do 10-ciu ?
Wiadomo, że taka czynność przerywa bieg przedawnienia (termin przedawnienia 3 lata) ale pytanie jest takie czy po umorzeniu tej egzekucji termin przedawnienia od nowa biegnie 3 lata czy wydłuża się do 10-ciu ?

Z informacji które wcześniej uzyskałem na forum nie wydłuży terminu do 10 lat ale jak to można ew. przedstawić w sądzie. Jakiś zapis ?

Kodeks cywilny
Art. 125. § 1. (65) Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Tak więc zależy od tego co to za roszczenie, bo tego nie napisałeś

z tyt. zadł. karty kredytowej. Nie było prawomocnego wyroku sądu tylko egzekucyjny tytuł bankowy. Z informacji uzyskanych na forum wiem, że tytuł bankowy nie nosi atrybutów prawomocnego wyroku sądowego, tak więc art. 125 nie ma w tym przypadku zastosowania. Chodzi mi jednak o samą egz. komorniczą (umorzoną)

egz. komornicza a termin przedawnienia

Witam, proszę o pomoc i informację. Czy egzekucja komornicza bezskuteczna i umorzona, po umorzeniu wydłuży termin przedawnienia z lat trzech do 10-ciu ?

Wiadomo, że taka czynność przerywa bieg przedawnienia (termin przedawnienia 3 lata) ale pytanie jest takie czy po umorzeniu tej egzekucji termin przedawnienia od nowa biegnie 3 lata czy wydłuża się do 10-ciu ?

Połączyłem tematy - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: egz. komornicza a termin przedawnienia

Od nowa biegnie 10 lat.

Zgadza się. I np. po 9 latach można wszcząć kolejny raz postępowanie egzekucyjne, a po jego zakończeniu znów biegnie od nowa 10 lat. I tak w nieskończoność.

No właśnie i tu mi się coś nie zgadza. Rafał_26 w innym moim wątku napisał, że:

,,Czy była, czy nie egzekucja, to nie wpłynie na termin. Art. 125 kc stosuje się do roszczeń osądzonych''

Podobno nie wydłuża się do 10 lat. A to dlatego, że egzekucja nie prowadzona była na podstawie sądowego nakazu zapłaty ale bankowego tytułu egz. który nie posiada atrybutów orzeczenia sądowego.

Tak więc czy wpływ na termin w przypadku egz. komorniczej ma sama egzekucja czy tytuł na podstawie którego była prowadzona ?

jeśli egz zostanie umorzona termin przedawnienia w takim wypadku rozpoczyna się od nowa i wynosi nadal 3 lata. Jeśli przedawnione roszczenie będzie egzekwowane należy wnieść do Sądu powództwo przeciwegezkucyjne.

Tak więc egzekucja komornicza nie wpływa na termin przedawnienia zmieniając go z np. 3 lat do 10 ? (w przypadku kiedy egzekucja była prowadzona na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego a inaczej byłoby gdyby był sądowy nakaz zapłaty)

Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie - Czy egzekucja komornicza wydłuża termin przedawnienia do lat 10 ?

Powrót