Czy Familienkasse ma taki obowiązek ?

• Autor wątku Autor wątku Ernet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ernet

Ponieważ nie uzyskałem odpowiedzi w innym moim temacie ponawiam go tu, jako wazny nie tylko dla mnie.
Wiele osób w PL występuję o decyzję w ROPS o nienależnym zasiłku rodzinnym w Polsce i przesyła go do FK, stąd moje pytanie:

czy po złożeniu wniosku o KG, pracownik Familienkasse jest zobowiązany, aby zapytać ROPS ( w miejscu zamieszkania dziecka ) czy należy się w PL , mi i dziecku, zasiłek rodzinny w Polsce ?

Ostatnia edycja:
Oczywiście, ze Fk kontaktuje się z ROPS, celem uniknięcia wypłaty kompletnych zasiłków w obydwóch państwach. Ale jeśli Pan nigdy o zasiłek w Pl nie występował, to jedyne, co sie Fk dowie, to ze Pan nie pobiera aktualnie takiego zasiłku.
A to czy owy zasiłek by się nalezał w Pl to już druga para kaloszy, bo takiej informacji z ROPS Fk nie otrzyma, bo nikt nie jest duchem świętym i tego nie wie, jeśli Pan nie złożył wniosku w Pl.
Za dużo Pan kombinuje i szuka jak ominąc biurokrację w tej sprawie. Nie da się. To na Panu ciąży obowiązek udowodnienia faktów w tej sprawie.

Dziekuję za odpowiedź. Dziś powinienem wiedzieć czy FK kontaktowało się w mojej sprawie ( a jeśli tak, to jak na to zareagował ROPS ). Co to "kombinowania"... po prostu staram się zrobić wszystko, aby nie dawać FK powodów do odmowy KG. Dam znać...

nika44 napisał:
Oczywiście, ze Fk kontaktuje się z ROPS, celem uniknięcia wypłaty kompletnych zasiłków w obydwóch państwach. Ale jeśli Pan nigdy o zasiłek w Pl nie występował, to jedyne, co sie Fk dowie, to ze Pan nie pobiera aktualnie takiego zasiłku.

Byłem dziś w ROPS. Mój wniosek złożony do Familienkasse na poczatku 2016 roku. Nikt z Familienkasse się z ROPS nie kontaktował.

Powrót