czy figuruje w komputerze,jezeli mam zakaz opuszczania kraju.

• Autor wątku Autor wątku xjust
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xjust

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Chciałbym sie dowiedzieć, czy jeżeli mam zakaz opuszczania kraju, nałożony przez Prokuraturę, czy przy wjezdzie np. do UK. (Wlk.Brytania nie jest w Shengen), mógłbym figurować w ich komputerze. Albo czy przy kontroli policyjnej np. w Niemczech czy we Francji jest możliwość zeby zatrzymała mnie Policja. Chciałbym zaznaczyć, ze nie był wcześniej wystosowany za mną, ani list gończy, ani europejski nakaz aresztowania. Mam tylko teraz zabrany paszport, z zakazem wyrobienia go, i zakaz opuszczania kraju, i dozór policyjny -raz na miesiąc, i chciałbym własnie podczas tej dosyć długiej przerwy wyjechać, i stawić sie pózniej na dozór oczywiście, jak i na każde inne wezwanie prokuratury czy sądu. Prosze o jakiekolwiek info. Dziekuje.

Zakaz opuszczania kraju dotyczy tylko na terytorium RP, więc jeśli nie posiadasz Europejskiego Nakazu Aresztowania bądź listu gończego to przy kontroli policyjnej w UE nie zostaniesz zatrzymany, natomiast przy losowym zatrzymaniu na przejściu granicznym bądź lotnisku w Polsce (jakbyś leciał do UK) zostaniesz odrazu przewieziony na komisariat i możesz ponieść poważne konsekwencje.

Powrót