Czy firma może korzystać z grafik zakupionych bez fv?

• Autor wątku Autor wątku Piloni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piloni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam świetnego grafika, który świadczy usługi graficzne dla mojej firmy. Tworzy posty do social media, banery, ulotki itd i często w tym celu korzysta z grafik/zdjęć z banku zdjęć - ***. Niestety grafik nie posiada swojej firmy i nie wystawia mi faktury. Natomiast ma wykupiony abonament w ***.
Czy w świetle prawa mogę używać komercyjnie grafik dostarczonych od mojego grafika, bez wystawionego rachunku? Czy ewentualnie mógłbym używać tych grafik gdyby wystawiał mi rachunek np. ***mod***

Dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Piloni napisał:
... i nie wystawia mi faktury. ...
Może wystawić rachunek jak każda inna osoba fizyczna na podstawie umowy. To nie jest pytanie z zakresu prawa autorskiego, przenoszę.

Właściwie to jest dokładnie pytanie o prawa autorskie. Nie pytam czy on może wystawić mi rachunek. Pytam czy jak wystawi mi taki rachunek to czy moja firma może korzystać z tych grafik których częścią są zdjęcia zakupione w ramach abonamentu na ***mod***?

Zatem zadajesz złe pytanie, rachunek nie ma tutaj szczególnego znaczenia. Twój problem polega na tym czy licencja dotycząca konkretnego zdjęcia pozwala na takie rozporządzanie utworem powstałym w oparciu o owo zdjęcie. Pytanie zadaj w konkretnym banku zdjęć, my nie zajmujemy się interpretowaniem regulaminów i licencji. Rozwiązania wątpliwości szukaj u źródła.

Okej, faktycznie. Regulamin ***mod** mówi, że kupując 1 zdjęcie możemy przekazać prawo do tej grafiki jednej firmie. Zatem chodzi chyba tylko o udokumentowanie „transakcji”. Może to być i rachunek i faktura, mam rację?

Dokumentowanie transakcji rachunkiem czy fakturą to działanie finansowe nie mające nic wspólnego z prawem autorskim. Przy przenoszeniu praw czy udzielaniu licencji na korzystanie dokumentowanie to umowa.

Powrót